Vil ta opp folkeavstemning

 
Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor
Sist søndag stemte sveitisiske velgere inn for sterkere innvandringsrestriksjoner. EU-minister Vidar Helgesen vil ta opp folkeavstemningsresultatet med landets myndigheter.
0Shares

Utrop har vært i kontakt med Utenriksdepartementet for å få tak i ministeren. Hilde Steinfeld, pressevakt i UD, viser til det Helgesen (bildet) nylig har skrevet på departementets hjemmesider.

Statsråden for EØS-saker og forholdet til EU viser til at resultatet vil skape utfordringer for sveitsisk næringsliv og økonomi.

– I likhet med Norge har tjent stort på EØS-arbeidsinnvandring. Det vil bli interessant å se hvilke konsekvenser resultatet vil få for Sveits' forhold til EU.

– Vi vil nå ta opp med sveitsiske myndigheter hva folkeavstemningen vil kunne få av betydning for norske borgere som vil bo og arbeide i Sveits, forteller han videre.

Understreket fri bevegelse
Fri bevegelse av personer er nedfelt i det bilaterale avtaleverket mellom Sveits og EU og er regulert gjennom Efta-konvensjonen mellom Norge og Sveits.

– Velgerne har i folkeavstemningen sagt seg uenig med sin regjering om en viktig dimensjon i Sveits’ forhold til omverdenen. Fra norsk side vil vi understreke at prinsippet om fri bevegelighet av personer er viktig for vekst og velstand i en åpen økonomi, sier Helgesen.