Stadig flere omkommer i forsøk på å ta sjøveien til Europa

Stadig flere må reddes i Middelhavet av redningsfartøy.
Foto: Anthony Jean/SOS MEDITERRANEE
Minst 1.146 flyktninger og migranter omkom i forsøk på å ta seg sjøveien til Europa i årets første seks måneder, dobbelt så mange som i første halvår i fjor.

Minst 741 mennesker omkom i forsøk på å krysse Middelhavet fra Libya til Italia, ofte i skrøpelige farkoster og i hendene på hensynsløse menneskesmuglere, ifølge en fersk rapport fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Minst 250 mennesker omkom på vei fra Vest-Afrika til de spanske Kanariøyene, og minst 149 mennesker omkom i forsøk på å ta seg til Spania vest i Middelhavet.

Seks mennesker omkom også da de forsøkte å ta seg fra Tyrkia til Hellas øst i Middelhavet.

IOM understreker at det reelle tallet på omkomne trolig er langt høyere, ettersom mange forlis aldri bli oppdaget og rapportert.

Menneskerettsorganisasjoner etterlyser flere redningsfartøy, men europeiske land støtter seg i økende grad på land i Nord-Afrika i håp om at de skal hindre mennesker fra å legge ut.

Tunisia trappet opp sine slike operasjoner med 90 prosent i første halvår, mens Libya stanset og returnerte over 15.000 menn, kvinner og barn, tre ganger flere enn i samme periode året før.

En video viste nylig at et fartøy fra den libyske kystvakten 30. juni åpnet ild mot en båt med migranter, noe myndighetene i landet i ettertid beklaget.

Private redningsfartøy, som norske Ocean Viking, har reddet tusenvis av mennesker i skipsnød i Middelhavet i år, men sliter med å få tillatelse til å bringe dem i land i Europa.

Italia har tatt beslag i private redningsfartøy som har trosset forbud mot å gå til havn.