Jonas Gahr Støre på Utøya: – Flere politiske familier må snakke tydelig mot ekstremisme

Arbeiderpartiet har aldri etterlyst et oppgjør, men en samlet kraft i samfunnsdebatten mot farlige holdninger og ytringer, sier Støre.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er nå på Utøya. Overfor NTB etterlyser han at flere politiske fløyer tar oppgjør med sine ekstremister.

– Vi på den demokratiske venstresiden tok et kraftig oppgjør med de på ytre venstre som hadde voldsplaner for noen tiår siden. Også de i andre politiske familier må snakke tydelig mot dem som kan hente næring og gå fra holdning til handling, sier Støre til NTB.

Han sier Arbeiderpartiet aldri har etterlyst et oppgjør, men en samlet kraft i samfunnsdebatten mot farlige holdninger og ytringer.

– Det var kun én mann som hadde ansvar for ugjerningen, men holdningene lever i beste velgående, og har tatt liv blant annet på New Zealand og i Bærum, sier Støre.

Onsdag vil blant annet lederen for AUF, Astrid Hoem, være til stede. Det vil også Sveriges statsminister Stefan Löfven, som ankommer Utøya klokka 11.30.

– Ungdommen har tatt øya tilbake, med verdighet og framtidstro som gir oss inspirasjon, sier Støre.

Stefan Löfven har avbrutt ferien og bruker bursdagen sin på markeringer i Oslo og på Utøya.

– Jeg er rørt av det. Han er levende engasjert i solidariteten og det politiske arbeidet mot høyreekstrem terror, sier Støre.

Minnemarkeringen varer fram til klokka 13, når øya åpnes for overlevende og etterlatte.