Yrkesmesse til hjelp

Rådgiver og arrangør er stolt av elevene sine og hun håper at en slik messe gir dem den motivasjonen de trenger.
Foto: privat
Skedsmo Voksenopplæring arrangerte nylig en yrkesmesse for skolens elever. 
0Shares

Med over 30 utstilte yrker ble yrkesmessen en stor suksess. Elevene var storførnøyde når minoritetsutstillere presenterte sine yrker og delte sine historier. 

Rådgiver og arrangør Torun Nordgård har i flere år arrangert yrkesmessen, og har troen på at det bidrar til at innvandrere kommer seg raskere ut i arbeidslivet etter endt utdanning.

– Det er fenomenalt at vi har fått til et slikt arrangement år etter år, og at utstillerne tar fri uten lønn og bytter vakter for bidra til yrkesmessen. Det er moro å se så mange samfunnsengasjerte mennesker som ser dette som sin oppgave, sier Nordgård stolt.

– På messen får deltagerne våre muligheten til å få rollemodeller, bygge et eller flere nettverk og få

Rektor holder takketale i kantinen på Skedsmo Voksenopplæring. Han er stolt av elevene og håper et slikt arrangement hjelper de med å komme seg ut i arbeidslivet.
Foto : Rohey Sarr
utdelt informasjonsmateriell som er forståelig.

Oversiktlig og godt planlagt
Utstillerne var plassert i ulike rom hvor de holdt korte presentasjoner av sine yrker med hjelpemidler som film, powerpoint og tavleskriving. Det ble introdusert både faglærte og ufaglærte yrker og noen av utstillerne har vært elever ved skolen.

– Det har vært lagt stor vekt på forhåndsarbeid i forkant av messen med fokus på forståelse. Materiell til forarbeid er på enkel norsk, og i etterkant av messa er det utvidet åpningstid hos rådgiver, sier Nordgård.

Elevene storkoste seg da de fikk muligheten til å besøke de forskjellige rommene og stille spørsmål som de ville ha svar på. 

En bekymring hos mange av deltagerne var at de allerede hadde en utdanning fra hjemlandet, men som ikke var blitt godkjent i Norge. 

Var frisør i hjemlandet
En av utstillerne, Farrideh, er utdannet frisør i hjemlandet Iran. Når hun kom til Norge for å jobbe som frisør fortalte NOKUT, som er et statlig kontor som godkjenner utenlandske utdanninger, at utdanningen hennes ikke var godkjent i Norge. 

På bildet ser vi tidligere elev ved Skedsmo Voksenopplæring Nazi. Dette er andre året hun er utstiller og hun syntes det er viktig med en slik messe.
Foto : Rohey Sarr

– Jeg måtte begynne å studere på nytt, men dette var til mitt eget beste. Nordiske hårtyper og noe av hårproduktene som blir brukt i Norge er forskjellige fra det hun er vant til i hjemlandet, sier hun.

Farrideh forteller at det ikke har vært lett å lære norsk og samtidig følge drømmen om å jobbe som frisør. 

  For meg var det grunnleggende å kunne språket. Det er viktig å kunne kommunisere med arbeidsgiver, kolleger og folk man må omgås daglig. 

Med rådgiver Torun Nordgårds hjelp og støtte fant jeg en videregående skole med frisørlinje i Vestby.

– Det er andre året jeg stiller opp på yrkesmessen. Det er utrolig moro å komme hit og snakke med elever som har interesse for frisøryrket.

Kunsten å starte på nytt
Priscila fra Brasil er elevrådsleder ved skolen og kjenner seg godt igjen i Farridehs situasjon. 

– Når jeg kom til Norge for et par år tilbake måtte jeg starte helt på nytt. Det er sjeldent at man kan bruke utdanningen man har fra hjemlandet, noe som betyr at man må begynne på nytt.

Priscila syntes yrkesmessen er nyttig og hun håper det arrangeres flere slike messer i løpet av året.
Foto : Rohey Sarr

– Jeg har en ikke-fullført bachelorutdanning i psykologi fra Brasil. Jeg venter på å få tilsendt en oversettelse fra min mor i Brasil, slik at jeg kanskje kan få godkjent deler av utdannelsen. Om dette skjer så kan jeg fortsette der jeg slapp etter språkutdanningen.

Etter å ha vært innom de fleste yrkene på messen er Priscila imponert over det hun har sett og hørt. Hun har fått interesse for yrker som tolk, barnehageassistent og sosialarbeider.

– Å jobbe som sosialarbeider virker veldig interessant, spesielt på det feltet hvor man jobber med flyktninger. Jeg er ikke flyktning selv, men har venner som er det.

Nyttig og lettforståelig
Priscila syntes at messen er nyttig fordi fokuset var å formidle et budskap på enklest mulig måte. Hun har vært på jobbmesser i Oslo, men hun syntes det var rart og hun forstod svært lite av det som ble sagt.

– Jeg fikk ikke snakket med potensielle arbeidsgivere fordi alt gikk så fort. Her er opplegget veldig enkelt og jeg forstår alt som blir sagt. I fremtiden så håper jeg at yrkesmessen arrangeres minst flere ganger i året.