Terrorangrepet mot Al-Noor-moskéen minnes tirsdag

I løpet av uken er det en offisiell minneseremoni for terrorattentatet på Al-Noor-moskéen og hatdrapet på norsk-kinesiske Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.
Foto: Google maps
– Vi må gjøre det vonde til noe godt, fremhever ofrene for attentatet fra høyreekstremisten Phillip Manshaus.
527Shares

Tirsdag 10. august er det to år siden høyreekstreme Philip Manshaus skjøt og drepte sin stesøster Johanne før han angrep Al-Noor-moskeen i Bærum i Skui på motsatt side av kommunen.

Der gikk han inn med skytevåpen, men ble raskt stanset av de få personene som var i moskeen.

To av dem, Muhammad Rafiq og Mohammad Iqbal, fikk senere Medaljen for edel dåd for å ha overmannet Manshaus.

– Det vil være et minutts stillhet for å minnes Johanne, vi får besøk av flere statsråder, og det vil bli holdt en del taler, sier kommunikasjonsansvarlig Waheed Ahmed ved Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum.

Vil plante minne-tre

Familien til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen er selvskrevne som deltakere på markeringen, og moskeen er fornøyd med at de ønsker å delta.

– Det er ingen tvil om at det er tøft for dem å være der, sier Ahmed.

Det skal også plantes et tre til minne om Johanne i Løkkehaven i Bærum, og på toårsdagen skal hennes mor med på en befaring for å velge ut hvor treet skal plantes.

Statsråder og Ap-nestleder tilstede

Ap-nestleder Hadia Tajik deltar på minnemarkeringen. Tre statsråder vil representere regjeringen: finansminister Jan Tore Sanner (H), som selv er fra Bærum, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) og kulturminister Abid Raja (V).

– Vi synes det er svært positivt. De ser at arbeidet er viktig, og at når høyreekstremisme er i vekst, må vi stå sammen for å forebygge og ta grep, sier Ahmed.

– Vi må gjøre det vonde til noe godt. Vi må få en plattform hvor man kan diskutere dette og ha takhøyde og jobbe for å forebygge radikalisering og hat på tvers av nasjonaliteter, religioner, legninger og så videre.

Ahmed skryter av samarbeidet med lokale myndigheter, særlig politiet og Bærum kommune. I tillegg deltar blant annet 22. juli-senteret og Utøya i arbeidet med den nevnte stiftelsen.

Langvarig forvaring

11. juni 2020 ble Manshaus dømt til 21 års forvaring med 14 års minstetid for drapet på stesøsteren, samt forsøk på terrorhandling mot moskeen.

– Vi har ikke kunnet samle medlemmer og få barn, unge og voksne til å føle seg hjemme og trygge i moskeen igjen, sier Ahmed.

Tidligere var moskeen åpen, og døra sto ofte på gløtt. Parkeringsplassen utenfor ble hyppig brukt av lokalbefolkningen ettersom den ligger i nærheten av turområder i Vestmarka. Ahmed innrømmer at moskégjengerne fortsatt blir ekstra observante dersom en ukjent bil parkerer der.

– Det sitter litt inne ennå.