Organisasjonen lanserte tirsdag en rapport om enslige mindreårige asylssøkere. I rapporten kom NOAS med en rekke anbefalinger til norske myndigheter; kartlegging av sårbarhet og spesielle behov, aldersvurdering, midlertidige tillatelser til enslige mindreårige mellom 16 og 18 år, og barns rett til å bli hørt.
– Bakgrunnen for notatet er at vi har sett asylavtalen som har kommet på bordet nå, og de enslige mindreårige er totalt glemt. Det eneste som er i den avtalen går på at vi skal beholde omsorgsituasjonen slik den er i dag, sier Camilla Risan, en av de som står bak rapporten til journalen.hioa.no.
Bryter med barnekonvensjonen
Risan mener at Utlendingsnemnda (UNE) bryter med barnekonvensjonens artikkel 12: “Et barns rett til å bli hørt, ved at de ikke tillateter enslige mindreårige å selv forklare seg foran utlendingsnemda i klagebehandlingen”.
Kollega Mona Reigstad Dabour forklarte dette nærmere.
– Enslige mindreårige asylsøkerne høres direkte i behandlingsprosessen i UDI, og derfor mener UNE at det ikke er nødvendig at de skal ha en mulighet for å snakke i UNEs klageomgang.
Villeder opinionen
Tiltaket om midlertidig oppholdstillatelse for enslige asylsøkere fra 16 til 18 år ble innført i 2009 som konsekvens av regjeringens bekymring over det økende antallet enslige mindreårige asylsøkere på flukt. Dokumentarfilmskaper Margareth Olin har vært svært engasjert i behandlingen av disse, og filmen hennes “De andre” tar for seg nettopp dette temaet.
Olin problematiserer at antallet ankomster av enslige, mindreårige asylsøkere har gått ned i Norge, men det totale ankomsttallet i Europa har gått opp.
– Norge villeder opponionen ved at de forteller historien rundt dette på den måten de gjør. Det eneste Norge oppnår med dette er at vi sparer penger – fordi det kommer færre sier hun til journalen.hioa.no.