Ropstad om afghanske flyktninger: – Norge og verden må gjøre mer

Norge og verden må gjøre mer og stille opp mer for Afghanistan-returnerte. mener KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.
Foto: Regjeringen
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener Norge må gjøre mer for afghanske flyktninger, men vil ikke love at tvangsreturnerte afghanere får sakene vurdert på nytt.
555Shares

Både SV og Rødt har tatt til orde for at Norge henter tilbake tvangsreturnerte afghanere etter at Taliban tok over styringen i Afghanistan.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg har avvist dette blankt, og heller ikke Ropstad vil love noe her.

– Det som skjer er forferdelig, men jeg mener Utlendingsnemnda har helt rett: Det å finne disse menneskene som tidligere har kommet til Norge, er en utfordring. Og så er det ikke sikkert at de som tidligere har søkt asyl i Norge, nødvendigvis er de som trenger det mest, sa KrF-lederen i partilederdebatten mandag.

Han er imidlertid enig i at man må gjøre mer enn det man gjør i dag.

– Det er så mange som trenger hjelp, og Norge og verden må gjøre mer og stille opp mer, sa han, og minnet om at retursaker til Afghanistan er satt på vent i lys av konflikten.

I debatten langet MDGs Une Bastholm og SVs Audun Lysbakken kraftig ut mot norsk returpolitikk. Bastholm omtalte de mange tvangsreturene som en «skamplett i norsk asylhistorie».

Frps Sylvi Listhaug frykter på sin side en ny asylbølge.

– Vi må hjelpe i nærområdene. Det er millioner av mennesker. Vi så hva som skjedde i 2015. Når man sender signaler om å ønske folk velkommen, kommer det flere. Vi kan ikke komme i den situasjonen igjen, sier hun.