Side3 måtte slette kommentarfelt

Nettoverskrift til besvær: bildet av en etnisk blandet kvinne førte til rasistiske kommentarer på Side3s artikkelfelt
Foto: Skjermdump/side3.no
En sak på nettstedet side3.no om morgendagens fleretniske menneske skapte sterkt negative reaksjoner på kommentarfeltet. Noen av kommentarene var såpass rasistiske at hele feltet måtte slettes.

– Eneste lyspunktet er at muslimene kanskje slutter å voldta når det ikke lenger er blonde jenter igjen i Norge.

– Jeg håper verden lukker seg lenge før de får ødelagt oss skandinavere også.

– Ja, det må jo være alle folks rett å ta vare på sin egen art. Masseinnvandringen til Vesten fra uforenelige kulturer må stoppes og reverseres omgående.

Slik ble artikkelen Dette er fremtidens mennesker. Og de er nydelige motatt av enkelte av Side3s lesere. I artikkelen argumenterte man for at mennesket i år 2050, særlig i USA, kommer til å være mer etnisk blandet enn noen gang.

Noen valgte å ta til motmæle på det nå slettede kommentarfeltet.
Foto : Skjermdump/side3.no

Ut mot sjikane
– Vi fulgte med på artikkelfeltet utover mandagen etter at vi publiserte saken. Så tok det imidlertid av i gal retning, og vi besluttet å fjerne kommentarfeltet, sier redaktør i Side3 Lars-Halvor Wærstad, til utrop.no.

– Hva har Side3 som policy når det gjelder denne typen kommentarer?

– Vi har de samme retningslinjene for kommentarfelt på Side3 som i resten av Nettavisen. Vi tåler høy temperatur, men oppfordrer til å være saklige og respektfulle og avviser sjikane og personangrep. 

– Ikke uvanlige synspunkter
Artikkelen brukte blant annet bildeserien fra den anerkjente portrettfotografen Martin Schoeller. Schoeller fotograferte et flere tiltalls etnisk blandede amerikanere i anledning National Geographic 125-årsjubileum høsten 2013. Videre tok man opp situasjonen i Norge, og spurte seg om man så samme trend her hjemme som i USA.

Leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, hevder synspunkter som noen av nettdebattentene ga uttrykk for, dessverre ikke er så uvanlige som man skulle tro.

Foto: Illustrasjon.
Foto : Youtube screenshot

– Her tenkes stadig mye rart om “raserenhet”, selv om det er vanskelig å se for seg en menneskelig forestilling som har vært dummere eller mer farlig.

Fint med motmæle
At mennesker møtes på tvers av smale, etniske bakgrunner, forelsker seg og stifter familie er den mest selvsagte ting i verden, legger han til.

– Ingenting er mer naturlig, og alle ideer om å begrense eller strukturere dette er skumle og dypest sett menneskefiendtlige. Det som er bra og viktig i denne saken, er at tull som dette ikke ble stående uimotsagt, sier Berglund Steen til utrop.no, og viser til at flere tok til motmæle mot de rasistiske kommentarene i kommentarfeltet før det ble slettet.