Gjør noe viktig på lørdag

 
Foto: Christian Jepsen/Norwegian Refugee Council
Lørdag arrangerer TV2 og Flyktninghjelpen «artistgalla», en storstilt dugnad til støtte for barn på flukt fra krig. Der og da kan du være med å gjøre en forskjell.
0Shares
Avatar
Latest posts by Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen (see all)

I dag er over 22 millioner barn under 18 år drevet på flukt fra sine hjem. Det er 22 millioner enkeltskjebner og enkelttragedier. Vi vet godt hvor viktig det er for barn med trygge rammer og en forutsigbar hverdag. Barn på flukt fra krig mister alt dette, ofte over natten. De har blitt tvunget til å forlate sine hjem. Sett ting et barn aldri skal se, lidd tap et barn aldri skal måtte oppleve. Barndommen de en gang kjente er borte.

Som et resultat av den blodige krigen i Syria blir en ny familie drevet på flukt hvert eneste minutt. Et av barna er syriske Mirijam (8) som jeg møtte i nabolandet Libanon under innspillingen til TV2s Artistgalla (bildet). Hun drømmer om å bli lege når hun blir stor, slik at hun kan hjelpe syke og sårede. Det er et godt tegn at barna som vokser opp fremdeles drømmer om å bli leger, journalister og lærere.

Men millioner av barn i krig- og konfliktområder får aldri muligheten til å gå på skolen. Ikke bare mister de viktig læring, de mister også en trygg arena der de kan bearbeide traumer og leke med jevnaldrende. Hverdagen for mange barn på flukt er fylt av redsel, overgrep og en kamp for å overleve. De er redde for å komme vekke fra foreldre og familie eller for at konflikten de flyktet fra skal innhente dem igjen.

I stadig flere store kriser lider nødhjelpsarbeidet under mangel på penger. Det merker disse barna. Dette er barn og familier som trenger vår støtte – ikke bare vår sympati.

Flyktninghjelpen tar ansvar for barn på flukt i mange av verdens verste konfliktområder. Med støtte fra mange mennesker i Norge kan vi gi barn på flukt tak over hodet, mat i magen og utdanning. Men vi er utålmodige og med din hjelp kan vi gjøre mer. Bli derfor med på Artistgalla på TV2 lørdag og gi ditt bidrag til barn på flukt fra krig.