SV-Nasir sier eks-justisminister bruker konspirasjonsretorikk

SVs Assad Nasir mener Facebook-post fra Frp-representant om "vestlig overlegenhet" er konspiratorisk.
Foto: Privat
En Facebook-post fra tidligere justisminister Per Willy Amundsen om "vestlig kulturell overlegenhet" får sterk kritikk fra norsk-pakistansk lokalpolitiker.
753Shares

I Facebook-posten skriver den tidligere justisministeren blant annet:

Vi er på ingen måte perfekte, men stort sett all vitenskap og all teknologi er et produkt av vestens overlegenhet.
Alle andre kulturer ligger bak oss, og i den grad de tar innpå oss, så er det fordi de forsøker å kopiere oss. Alle sivilisasjoner og kulturer har ikke lik verdi, noen ting fungerer bedre enn annet.
La oss være ærlige: Vesten er så langt alle sivilisasjoners høydepunkt. Etter alle parameter, uansett hvordan du måtte ønske å regne på det, er den vestlige sivilisasjon det beste menneskeheten har skapt. Noen gang.

– Konspiratorisk og rasistisk

Så langt har posten fått over 2000 kommentarer og nesten 400 delinger, og skapt diskusjon på sosiale medier.
En av de som har kritisert den er vararepresentant i Oslo bystyre, Assad Nasir (SV), som reagerer kraftig på tonen. Han har gått ut på Twitter og krevd at Frp-leder Sylvi Listhaug og statsminister Erna Solberg tar avstand fra “konspiratorisk og rasistisk snakk”.
– Det er ikke mange uker siden vi diskuterte hvordan vi skal reagere på konspiratoriske og rasistiske ytringer, nå har Sylvi Listhaug og Erna Solberg en mulighet til at de mener alvor og gå i rette med en stortingsrepresentant og tidligere justisminister i Solbergs regjeringstid, sier han til Utrop.
Skulle man ikke ta et oppgjør med retorikken, er dette en uheldig signal, mener Nasir.
– Hvis Listhaug og Solberg fortsetter å holde seg tause så sender det et klart og tydelig signal til folk flest. Jeg forventer at Solberg og Listhaug tar til motmæle mot grumset og konspirasjonsteorier på høyresiden, særlig når det kommer fra en stortingsrepresentant og
tidligere statsråd.

Kaller kritikk “venstreradikal forståelse”

Frp-representanten mener overfor Utrop at reaksjonen fra Nasir og andre på venstresiden i norsk politikk bekrefter hans poeng om “at vestlige samfunn er overlegne”.
Frps Per Willy Amundsen avviser kritikken fra Nasir og andre som “venstreradikal”-

– For venstreradikale er dette vanskelig å forstå, og man vrir en faktabasert meningsytring til å bli en diskusjon om at man er intolerant, ytterliggående eller rasist.

– Er Vesten overlegne andre samfunnsformer?
– Som jeg viser til i posten, er ikke Norge og andre land i den vestlige verden perfekte, men vi ligger foran alle parametre, slik som individuell og gruppefrihet, likestilling, rettstatsprinsippet og økonomisk handlefrihet.
– Er ikke kritikken fra Nasir berettiget?
– Jeg avviser den helt. Facebook-posten viser til et faktum om dagens vestlige samfunn. Om det kalles konspiratorisk eller rasistisk er noe jeg tar med ro. Først og fremst viser kommentarene at folk på radikal venstreside at et stadig mer udemokratisk ordskifte, med lavere terskel for å stemple meningsmotstandere som det ene eller andre, har utviklet seg.