Færre gravplasser for Oslo-muslimer

Flere gravlunder i Oslo har viet egen del til muslimer der den avdøde er vendt mot Mekka. Nå er det imidlertid stadig færre plass til graver.
Når Høybråten kirkegård blir full i løpet av maksimalt et år, må en ny gravlund være på plass. Bydelsutvalgsleder etterlyser fortgang og er ikke imponert over måten Gravferdsetaten har håndtert saken på.
0Shares

Klemetsrud kirkegård i Søndre Nordstrand har et område for muslimske graver. Nå er den full, og det er bare Høybråten kirkegård som har plasser til muslimske graver, som skal ligge vendt mot Mekka. Men heller ikke der er det mye plass.

– Høybråten blir full i løpet av 2015, derfor haster det veldig, sier konstituert direktør i Gravferdsetaten, Stein Olav Hohle, til osloby.no.

Klemetsrud er Gravferdsetatens førstevalg. Samtidig ligger Klemetsrud midt i området der det planlegges inntil 10 000 nye boliger, Gjersrud-Stensrud-området.

– Feil politikk
Bydelsutvalgsleder i Søndre Nordstrand, Shahbaz Tariq (Ap), mener det er soleklart at gravlunden skal være i Søndre Nordstrand. Muslimske graver ble først lagt til Gamlebyen gravlund fra 80-tallet, så på Klemetsrud, og nå Høybråten.

– Jeg mener det blir feil politikk. Søndre Nordstrand har over 50 prosent med minoritetsbakgrunn. Jeg bor i Søndre Nordstrand. Høybråten er over 20 kilometer unna. Hvorfor skal muslimer gravlegges over 20 kilometer unna sine pårørende?

Tariq mener avdøde har rett til å gravlegges i det sognet de hører til, ifølge vedtekter for kirkegårder og gravlunder.

– Vi ventet på at Klemetsrud gravlund skulle åpnes, og det er over et år siden de satte av penger. Vi kommer til å protestere, sier bydelsutvalgslederen til osloby.no.