SV-Ahmad: – Frp-politiker stigmatiserer

SVs Mamod Ahmad (fotografert med partifelle Kirsti Bergstø) var tilstede på en valgdebatt i Ullensaker, hvor han konfronterte Frps Hans Andreas Limi for det han mente var stigmatiserende omtale av innvandrere.
Foto: Privat
SVs Mahmod Ahmad konfronterte Frps Hans Andreas Limi for "stigmatiserende retorikk" under en valgdebatt.

Valgdebatten tok sted tidligere denne uken på Jessheim Bibliotek, hvor SV-politikeren var en av tilhørerne, og Limi var Frps representant.

Se opptak av valgdebatten

Et av temaene som man tok opp var fattigdomsproblematikk, hvor man vektla barnefattigdom og sosial ulikhet. Limi skal henvist til innvandrere som spesielt utsatte i kraft av gruppeidentitet, ifølge SV-politikeren.

– Etter innleggene og debatten mellom de fremmøtte politikerne skulle det komme spørsmål fra salen. Jeg tok opp ordet og valgte å konfrontere Limi på det han sa om innvandrere, som jeg følte var stigmatiserende.

Frps gruppetenkning

Norsk-pakistaneren er SVs 6. kandidat i Ullensaker til høstens valg, og sier han valgte å konfrontere Limi av en viktig grunn.

– Utspillet er i tråd med Frps gruppetenkning, og ting de har uttalt om innvandrere i valgkamper. I salen var det et soleklart flertall av majoritetsnorske, og de kan få feil inntrykk av innvandrere hvis ikke jeg hadde tatt dette grepet og korrigert Limi.

– Samtidig henviste han jo til konkrete tall og statistikk?

– Tall kan brukes til egen fordel. Jeg har selv brukt statistikkene fra IMDi som han henviste til. For meg var det et problem at han kun snakket om etnisitet, og ikke andre faktorer som utslagsgivende for fattigdommen, som fluktbakgrunn og utdanningsnivå.

Fattigdomsdebatt på riktige premisser

SV-politikeren er positiv til en fattigdomsdebatt som del av innvandringsdiskusjon, men med nyansert fokus.

– Hvis vi ikke nevner de underliggende faktorene så handler det kun om innvandrere som gruppe, noe som blir feil. Nå for tiden sliter mange under pandemien, og det ikke bare innvandringsbakgrunn alene som forklarer alt. Enkelte lavutdannende innvandrere slet jo før pandemien i arbeidsmarkedet. Vi har også enkelte studenter, som uavhengig av etnisk bakgrunn sliter med å komme seg inn i jobbmarkedet.

Nekter for stigmatisering

I tilsvaret sitt fortalte Limi at han ikke håpet å ha bidratt til stigmatisering av innvandrere.

– Jeg viste til tall som dessverre indikerer at økningen i barnefattigdom er størst blant barn som enten har en direkte innvandringsbakgrunn eller kommer fra familier med innvandringsbakgrunn, og dette var poenget mitt.

– Jeg ser også fra oversikter i Perspektivmeldingen som viser at enkelte innvandrergrupper har en veldig lav arbeidsdeltakelse, og da mener jeg vi har gjort noe feil med integreringen. Jeg skylder ikke på noen i de gruppene.