Stortinget holdt jubileumsmøte

Stortingspresidenten Olemic Thommessen var den første taleren under Storingets jubileumsmøte i anledning 200-årsjubileet for grunnloven.
foto: Alejandro Decap
– I dag begynner de neste 200 årene i det norske demokratiet sa stortingspresident Olemic Thommessen under jubileumsmøtet i Stortinget 15. mai.
0Shares

Foran en fullsatt stortingssal, der blant annet kongehuset, de tre statsmaktene – Stortinget, regjeringen og Høyesterett – de nordiske parlamentspresidentene og tidligere stortingspresidenter var til stede, benyttet stortingspresident Olemic Thommessen anledningen til å se både bakover og fremover.

I sin tale la stortingspresidenten vekt på at vi har hatt 200 år med eget folkestyre, og også 200 år med fredelig sameksistens med våre nordiske naboer. Samtidig pekte Thommessen på jødeparagrafen, og at ikke alle norske borgere hadde stemmerett før i 1919.

– I 200 år har vi forvaltet den friheten vi fikk med Grunnloven av fedrene på Eidsvoll. Slik som Eidsvollsmennene ønsket det beste for oss, gir vi friheten og demokratiet videre til fremtidens generasjoner. For i dag er fremtiden like viktig som historien vi legger bak oss. I dag begynner de neste 200 årene i det norske demokratiet, avsluttet han.

Hele stortinget, kongefamilien, høyesterett og andre inviterte var samlet for under Storingets jubileumsmøte i anledning 200-årsjubileet for grunnloven.
Foto : Alejandro Decap

Les hele talen til stortingspresident Olemic Thommessens her.

Siv Jensen og Erna Solberg under Storingets jubileumsmøte i anledning 200-årsjubileet for grunnloven.
Foto : Alejandro Decap

Jubileumsmøtet ble etterfulgt av en folkefest på Eidsvolls plass.