Gir lov til homo-markering – utenfor banen

Homoflagg ikke lov: tilskuere som vil protestere mot Russlands homolover under morgendagens privatlandskamp må pent legge fra seg flagget hjemme. Norges Fotballforbund (NFF) vil unngå at kampen skal bli en politisk markering.
Foto: Archibald Jude
Norges Fotballforbund (NFF) har gitt lov til to grupper som vil demonstrere politisk i forbindelse med lørdagens privatlandskamp mot Russland.

Gruppene vil etter all sannsynlighet får lov til å holde sin markering, men i så fall utenfor Ullevål stadion.

– Vi viser til at en demonstrasjon på offentlig sted ved t-bane stasjonen i Sognsveien er innvilget av politiet, skriver forbundet i en pressemelding. 

Bakgrunnen for bestemmelsen ligger i flere søknader til politiet og NFF om demonstrasjoner både på utsiden av stadion og inne på stadion i anledning landskampen. Søknadene har kommet fra to grupper, en som støtter Ukraina og en annen som vil demonstrere mot Russlands lov mot “homofil propaganda”.

Fotball kontra politikk
NFF understreker imidlertid at landskampen skal handle om fotball, og fotballforbundet ikke vil gå inn og ta stilling til politiske spørsmål.

– Vi har gitt beskjed til politiet om at det kun er russiske og norske flagg som tillates, sier Nils Fisketjønn, leder av konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund, til Bergens Tidende.

– NFF ønsker å gjøre fotballen til en arena fri for homohets der alle skal få være seg selv, samtidig som vi behandler alle politiske grupperinger likt. Vi ser ikke dette som unnfallenhet, men prinsippfasthet, skriver NFF videre i sin pressemelding.

– Redde for regnbueflagg
Kristin Bergersen i Homonettverket var den som fikk beskjeden om at de som skulle markere med homoflagg ikke var velkommen på kampen.

– Jeg er litt sjokkert, og trodde fotballforbundet var kommet lenger. Underlig at NFF skal være så redde for regnbueflagg, sier hun til Bergens Tidende.