Staten dekket kommunenes integreringsutgifter fullt ut i 2020

Utvalget, som er et partssammensatt utvalg fra staten og kommune sektoren, følger med på at det er et rimelig samsvar mellom kommunenes utgifter og tilskuddene de får for å bosette og integrere flyktninger.

Hvem flyktningene er, hvor mange de er, og hvor de er i integreringsløpet har stor betydning for utgiftene, sier Bjørn Holden, leder av Beregningsutvalget, til imdi.no.

– Kommunene har lavest utgifter år fire og fem i tilskuddsperioden, og i 2020 utgjorde disse årskullene over 70 prosent av alle som utløste integreringstilskudd. I tillegg var rekordmange 85 prosent familier og barn, som i gjennomsnitt medfører lavere utgifter enn enslige voksne og enslige mindreårige.

Nedgang på mindreårige

Funnene viser blant annet at enslige mindreårige dekket tilskuddene 102,9 prosent av utgiftene mot 110 prosent i 2019, som forklares med færre ankomster.

– Kommunenes nettoutgifter går ned og at dekningsgraden av tilskudd øker. Samtidig ser vi en ny trend hvor nye grupper av overføringsflyktninger medfører økte utgifter, sier Holden.