Vil at NRK skal tillate kors og hijab

Fortsatt ikke tillatt for nyhetsankere i NRK: kors og andre religiøse symboler.
Foto: Creative Commons
Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener NRK bryter med diskrimineringsloven når programledere på nyhetene ikke kan bære religiøse symboler. 
0Shares

Slik fremgår det i utsagnet fra Likestillings- og diskrimineringsombudet. NRK er på sin side helt uenige i konklusjonen.

– Nøytralitet er viktigst. Vi vil ikkje åpne opp for symboler som kan flytte fokus bort fra innholdet i nyhetene, sier programdirektør Grethe Gynnild-Johnsen til nrk.no.

Bakgrunnen for saken var at NRK Sørlandets nyhetsanker Siv Kristin Sællmann ble bedt om å ikke bruke et smykke med kors når hun skulle presentere nyhetene

Handler om redaksjonell frihet
Gynnild-Johnsen mener ombudet ikke har tatt inn over seg hva redaksjonell uavhengighet betyr, noe som også påpekes av NRKs advokat Ane Stokland i et brev.

“Ikke bare må pressen opptre uavhengig, men av hensyn til pressens troverdighet må det heller ikke kunne stilles spørsmål ved pressens uavhengighet. Det er derfor helt avgjørende at NRK ikke fremstår på en måte som gjør at seerne blir usikre på om uavhengighetskravet er ivaretatt. Dette er begrunnelsen for at NRKs nyhetsprogramledere ikke tillates å bruke religiøse, politiske eller ideologiske symboler,” skriver Stokland i brevet til Ørstavik.

Regelen om å ikke ha på religiøse symboler eller plagg gjelder bare for nyhetsprogramledere (når man presenterer nyheter på tv) og ikke andre ansatte i NRK.