De gir råd mot diabetes

Spis mindre sukker! Ernæringsfysiolog Alka C. Kaur og Shaista Ayub fra diabetesforbundet forteller om sukkersyke blant innvandrergrupper og forteller hvordan du kan forbedre helsa ved å spise riktig.
Mange i Norge har sukkersyke. 175.000 har sykdommen uten at de vet det selv. Hva bør vi spise for å bli sunnere?
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Du kan få sukkersyke hvis du spiser mye sukker og trener lite. Hvis du spiser sunn mat og trener, lever du trygt. 

– Det er nok å spise vanlig, sunn mat daglig, forteller Alka C. Kaur. Hun er ernæringsfysiolog. 

Kaur mener det er viktig å spise grønnsaker og belgvekster hver dag. Belgvekster er f eks erter, bønner og linser. Fiber og nøtter er også bra. Hun sier at det er best å spise rå grønnsaker. Frukt er også viktig. 

Diabetesforbundet har informasjon på mange språk. Nylig hadde de stand på kjøpesenteret Gunerius i Oslo.

Jus er sunnere enn brus, men det er ingenting som er sunnere enn vann!

– Grønnsakene og frukten må være mest mulig rå, men også belgvekstene kan du koke så lite som mulig. Da får magen noe å jobbe med, forklarer Kaur. 

Alvorlig sykdom
Sukkersyke kaller vi også diabetes. Diabetes er en sykdom som gjør at du får for mye sukker i blodet. Det er fordi at kroppen ikke klarer å produsere nok insulin. Insulin er et hormon som gjør sukker om til stoffer kroppen kan bruke. Diabetes er en kronisk sykdom. Det betyr at du har den resten av livet. 

Hvert år får 6000–7000 nordmenn diagnosen diabetes type 2. Folk fra India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Midtøsten, Tyrkia, Afrika og Latin-Amerika har oftere diabetes enn andre.

– Du kan ha symptomer uten å forstå at du er syk. Det å være trøtt, slapp og sliten kan være symptomer på flere ting, men det kan også være diabetes. Venter du lenge med å gå til legen, kan det være farlig for kroppen, forteller Shaista Ayub i Diabetesforbundet. 

Hos fastlegen kan du teste seg. Da får du vite om du er i fare for å få diabetes. Du kan også ta en test på Internett som viser hvor stor eller liten risiko man har for å få diabetes.

Diabetes type 2 er en alvorlig sykdom og kan gi hjerte- og karsykdommer, hjerneslag, nyresvikt, blindhet, samt sår på føttene og amputasjoner. Sykdommen utvikler seg sakte og har ikke klare symptomer. Derfor kan det ta lang tid før du forstår at du har diabetes.

Spis mindre sukker!
Kaur forteller at mange innvandrere kommer fra land der folk spiser mye sukker. Det er farlig å spise for mye sukker, sier hun.  

– Indere og pakistanere får mye sukker gjennom teen vi drikker, og snacksen som følger med te-måltidet. De kan være salte og frityrstekte snacks, kjeks, kaker og asiatiske søtsaker, sier Kaur. 

Hun vet at det er en viktig del av matkulturen for mange, men ber om at du er forsiktig med å spise mye søtt. Det er også viktig å drikke nok vann. 

– Jus er sunnere enn brus, men det er ingenting som er sunnere enn vann! Drikk mindre brus og jus, oppfordrer hun. 

Fett må du også tenke på. I mange land er det vanlig å bruke mye olje og fett for å steke. 

– Det er viktig å måle hvor mye fett du bruker i matlagingen. Kan du bruke mindre? Du må bli oppmerksom på dette for å kunne forandre vaner.