Norske bibliotek støtter forfulgte ytrere fra Afghanistan

Hege Newth, generalsekretær i Norsk PEN, fremmer ny hjelpekampnje for forfulgte ytrere i Afghanistan.
Titalls norske bibliotek har tilsluttet seg «Ord på overtid» – innsamlingskampanjentil Norsk PENs og ICORNs respektive krisefond, hvor midlene går til forfulgte ytrere og aktivister.
35Shares

– Vi er overveldet og takknemlige, sier Hege Newth, generalsekretær i Norsk PEN til norskpen.no.

Verden over forfølges forfattere, kunstnere, journalister og andre ytrere på grunn av sitt arbeid og engasjement. Nå er det spesielt frie ytrere i Afghanistan som trenger akutt hjelp.

Kampanjen varer i hele september, og pengene går uavkortet til forfulgte forfattere, kunstnere, journalister og andre ytrere.

– «Ord på overtid» er født ut av en desperat situasjon, og vil hjelpe fortvilede og desperate mennesker og deres familier. Akkurat nå frykter tusenvis av afghanere for sine liv og lever i skjul. Mange er på flukt, vi kan hjelpe, og der kommer Norsk PENs krisefond inn, sier Newth.

– Handler om innbyggernes informasjonstilgang

Siri Tidemann Naalsund, biblioteksjef på Asker bibliotek, er hjernen bak initiativet. Sammen med Anne Torill Stensberg, Sølvbergets bibliotek- og kulturhussjef, iverksatte de kampanjeplanene.

Naalsund forteller at hun ikke klarte å se på de kaotiske scenene som utspilte seg i Kabul, uten å gjøre noe.

– For meg handler dette om å støtte vilkårene for ytringsfrihet. Det å sikre vilkårene for ytringsfrihet i alle land er sentralt for å sikre bibliotekenes og innbyggere lokal tilgang til troverdig informasjon og allsidighet, sier hun til norskpen.no.