Færre tros- og livssynssamfunn søkte om tilskudd

Faglærte fra land utenfor EØS-området som er i Norge på spesialistvisum, er låst til et bestemt yrke eller arbeidsgiver gjennom oppholdstillatelsen. Siden de ikke kan ta andre jobber, blir de ikke ansett som «reelle arbeidssøkere» av Nav. Dermed har de ikke rett på dagpenger.

Statistikken , som tar for seg tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke, viser at det var 724 tros- og livssynssamfunn som søkte om offentlig støtte i år.

Helt siden 2012 har antallet økt årlig, men det er nå tilbake på samme nivå som 2014.

Den nye trossamfunnsloven som trådte i kraft 1. januar i år, har påvirket hvor mange samfunn som har søkt om offentlig støtte. Loven krever at et samfunn må ha minst 50 tilskuddstellende medlemmer for å få støtte. Tidligere var det ikke en slik grense.

SSB-tallene viser at det i år er 680.000 medlemmer i samfunnene utenfor Den norske kirke. Dette er rundt 17.000 færre enn i 2020.

De fleste tros- og livssynsretninger opplevde en nedgang i antall medlemmer fra 2020 til 2021. Størst prosentvis nedgang var i islam, med 7 prosent. Buddhisme, bahá’i og kristendom har holdt seg forholdsvis stabilt, mens kategorien «andre» har økt med rundt fem prosent fra 2020 til 2021.