Medier: Migranter blir utsatt for vold på grensa til EU

EUs innenrikskommissær Ylva Johansson vil undersøke anklager om vold mot migranter i Hellas og Kroatia.
Foto: Anders Henrikson
Migranter blir presset tilbake fra EUs grenser på ulovlig og noen ganger voldelig vis, ifølge en gransking flere medier står bak. Spesialpoliti står bak.
265Shares

Særlig er det snakk om Hellas og Kroatia, går det fram av granskingen, som er et samarbeidsprosjekt mellom flere medier, blant dem tyske Der Spiegel.

Journalister fra sju land har i åtte måneder jobbet med å avdekke systematisk framferd fra spesialenheter som ofte bruker umerkede uniformer og finlandshetter for å skjule identiteten sin, skriver Spiegel.

Utover Der Spiegel er også journalister fra den tyske kringkasteren ARD, den franske avisa Liberation , den nederlandske etterforskningsplattformen Lighthouse Reports, samt kroatiske og serbiske medier involvert.

EU-kommisjonær vil undersøke

EUs innenrikskommissær Ylva Johansson sier hun er sjokkert over funnene. Hun skal allerede torsdag diskutere saken sammen med innenriksministrene i både Hellas og Kroatia.

– Jeg reagerer veldig sterkt på dette. Noe av denne informasjonen er sjokkerende. Dette må selvfølgelig undersøkes, sa Johansson under en pressekonferanse i Brussel onsdag.

Seks kroatiske embetsfolk bekrefter til Der Spiegel at mennene i videoene er medlemmer av en spesiell politienhet. Operasjonen for å sende asylsøkerne tilbake, omtales som «Operasjon korridor» av kroatene.

Ifølge andre videoer og vitnesbyrd finnes det spesielle enheter fra den greske kystvakta som avskjærer båter med migranter i Egeerhavet. Disse etterlater så migrantene drivende rundt på redningsflåter, enkelte betalt med EU-midler, heter det.

Avvist beskyldninger

Verken den greske regjeringen, som har avvist lignende beskyldninger tidligere, eller den kroatiske regjeringen har svart på spørsmål i forbindelse med saken.

– Vitnesbyrd fra asylsøkere hoper seg opp i Hellas, Romania og Kroatia, samlet inn av bistandsorganisasjoner, advokater og journalister, heter det videre.

Mediene har lagt fram «visuelle beviser» fra droner, varmesøkende kameraer og fjernstyrte jaktkameraer.

Amnesty International mener det er «urovekkende at EU-kommisjonen fortsetter å overse skamløse brudd på EU-lovverket og også fortsetter å finansiere politi- og grenseoperasjoner i noen av disse landene».