Navngir straffedømte med innvandrerbakgrunn

Her egen nyhetsseksjon om voldtekter: Slik fremstår nettportalen som ofte omtaler anklagede eller straffedømte med innvandrerbakgrunn med fullt navn.
Foto: Skjermdump
En ny norsk "nyhetsportal" navngir nordmenn med utenlandsk bakgrunn som har begått, blitt dømt for eller er anklaget for kriminelle forhold.
0Shares

NN (navn utelatt) tiltalt for voldtekt av ni kvinner

Afrikanere gjengvoldtok mindreårig jente på lokaltog

NN (navn utelatt) fikk åtte års fengsel for fem voldtekter

Sigøynerbanden er i Follo

Eksemplene er tatt fra flere av overskriftene fra nettstedet. “Nyhetsportalen” har i løpet av kort tid publisert mer enn hundre artikler i ulike kategorier som kriminalitet, religion og historie. Mange av artiklene har et kritisk blikk på innvandring og muslimer, melder tv2.no.

I artiklene er ofte personene navngitt. Nettstedets redaktør, Thorgrim Bredesen, begrunner navnegivningen til TV 2 med å si at offentligheten har et krav på å få vite hvem personene er.

– Her har vi å gjøre med grove voldtektsforbrytelser som det ikke er skrevet om noen andre steder. Derfor kjenner ikke folk til sakene, og dette er en måte å gjøre folk oppmerksomme på at de ikke får den fulle sannheten. Vi vil gi folk et realistisk bilde, sier Bredesen til tv2.no.

Bredesen har ifølge flere medier, blant annet Dagbladet og NRK, tidligere vært tilknyttet en nynazistisk gruppe og stått bak spredning av nynazistisk propaganda i flere sammenhenger.   

– Ikke journalistikk
Generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, er knusende i sin kritikk av nettstedet. Hun reagerer på at personene som blir omtalt ikke får mulighet til å imøtegå informasjonen som presenteres.

 
Foto : Tord Litleskare/Nordiske Mediedager/tordlitleskarephoto.com

– Her er det ingen kildeangivelse. Dette er ikke journalistikk, men agitasjon som gir seg ut for å være journalistikk, sier hun til tv2.no. 

Stavrum er også kritisk til offentliggjøringen av navn og bilder av personer i sakene. 

– Når du navngir og knytter noen til en sak, så er navnet spredt for alle vinder. Vær Varsom-plakaten maner til å tenke seg om før man identifiserer folk. Identifisering skal aldri skje for å henge noen ut, fastslår hun.