Her er “Hottentotten”-pizzaen

En pizza blir kalt for "hottentotten" i Varden
Foto: Faksimile
– Ikke greit at Pizzabakeren kaller en av sine pizzaer for "Hottentotten", hevder flere som avisen Varden har snakket med.

Issa Kashingo er leder for Telemark Innvandrerråd og ser i utgangspunktet ikke noe negativt i at en pizza blir kalt «Hottentotten».

– Jeg ser ikke på det som et problem så lenge det ikke er en person som blir kalt det. Hvis en person blir kalt for en hottentott, er det nedlatende fordi ordet ble opprinnelig brukt på en slik måte, forteller han til Varden.

Ingen negativ intensjon bak
Abdisaid Fathi mener at ledelsen i Pizzabakeren burde ha tenkt seg bedre om før de bestemte seg for navnet på pizzaen.

– Folk som kjenner ordet vet godt hva det betyr. Vi går tilbake i tid når vi bruker ordet hottentott, selv om det er et ord som på mange måter er litt dødt. Nå som ordet er blitt et tema, finner folk ut hva det betyr, og det kan skape konflikter.

– Vår “Hottentott” er et ordspill på ordet hot, altså en sterk variant. Det har aldri vært vår intensjon at det skal være noe negativt, sier administrerende direktør i Pizzabakeren, Jan Henrik Jelsa til Varden.

FAKTA 

Ordet hottentott

Hottentott var opprinnelig en betegnelse på en befolkningsgruppen som levde helt sør i Afrika. Nederlandske kolonister som først tok i bruk ordet i det 17. århundret. Betegnelsen refererte til måten de innfødte snakket på, for språket hadde høye klikkelyder som lød som “hott” og “tott”. Senere ble det nederlandske ordet også brukt om folk som stammer.

Etter hvert ble hottentott mer eller mindre et synonym på en person med angivelig begrenset intellekt fra en underlegen kultur. Betegnelsen ble også brukt i overført betydning om en uvitende og uhøflig person. I dag er hottentott luket ut av de fleste språk, men i Sør-Afrika har det overlevd som skjellsord.

(Kilde: Illustrert Vitenskap)