SV støttet niqab- og burkaforbud i Vest-Agder

Hindrer identifisering: SV, sammen med flere andre partier i Vest-Agder, støttet et forslag fra Demokratene om å forby heldekkende plagg på videregående skoler i Vest-Agder fylke.
Foto: Baalel
SV, sammen med Sp, FrP og Ap støttet forslaget om en utredning for å forby niqab og burka.

Forslaget kom fra det høyreekstreme partiet Demokratene. Forslaget gikk på å utrede forbud mot burka og niqab på videregående skoler i Vest-Agder. Demokratenes Vidar Kleppe begrunnet forslaget med at det ville forebygge konflikter, i følge Fædrelandsvennen. 

Kleppe var en sentral politiker for Fremskrittspartiet frem til 2001, men ble suspendert fra partiet etter anklager om illojalitet fordi han skulle ha deltatt på et møte med nasjonalister, rasister og høyreekstreme. 

Halvparten stemte for
Høyre, KrF og Venstre sa nei, mens Frp, SV, Sp og Aps representanter støttet Kleppes forslag. Fylkestinget delte seg 17-17 under avstemningen. 

Dermed måtte fylkesordfører Terje Damman bruke sin dobbeltstemme for å få en avgjørelse.

– Videregående skoler i Vest-Agder har ikke meldt inn eksempler på at hodeplagg som skjuler ansiktet har vært et praktisk problem, eller meldt inn ønsker om regelverk knyttet til slike plagg. Så lenge det ikke er behov for det, trenger vi ikke innføre flere forbud enn nødvendig, mente Damman.

– Hindrer identifisering
Arbeiderpartiets Anne Bystadhagen forklarer at hennes parti ønsker forbud mot plagg som dekker ansiktet, ikke et forbud mot nikab og burka spesielt.

– Vi ønsker å si nei til alle plagg som hindrer identifisering, enten det er hetter eller luer eller hva det er. På skolen må elevene kunne identifiseres, og vi må vise ansikt til hverandre. Det er klokt å innføre regler før problemet oppstår, sa hun.