PST: Vanskelig å fange opp angripere som i Kongsberg

Ifølge PST er det vanskelig å fange opp angrep som Kongsberg-drapene.
Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
PST-sjef Hans Sverre Sjøvold sier det ikke er tvil om at drapene på Kongsberg framstår som en mulig terrorhandling.

På en pressekonferanse utenfor Politiets sikkerhetstjenestes (PST) hovedkontor i Oslo sa Sjøvold at PST jobber aktivt med saken.

– Vi bistår Sørøst politidistrikt med det vi kan av informasjon. Vi jobber selvfølgelig også med å finne ut om dette kan inspirere andre til å begå lignende handlinger, sier Sjøvold.

Han la til at det er viktig at etterforskningen får gå sin gang. PSTs rolle foreløpig saken er å bistå Sørøst politidistrikt som har ansvar for etterforskningen.

– Jeg skjønner godt at spørsmålet kommer opp, la han til.

Leder for seksjon for kontraterror Arne Christian Haugstøyl legger til at det er vanskelig å fange opp angrep som dette.

– Det er én gjerningsperson. Erfaringen tilsier at det er en kort planleggingshorisont, og han har brukt enkle midler og våpen. De sakene er veldig vanskelige for en sikkerhetstjeneste å fange opp, sier Haugstøyl.

Han legger til at det beskrives i PSTs vurderinger som det man frykter mest.

– Både vi og andre finner det veldig vanskelig.

– Dette er en person som har gått ut og inn av helsevesenet en periode så jeg tror det er viktig at vi får denne historikken fram, sier Sjøvold.

– Vi var kjent med vedkommende. Hvordan vi var det må vi først og fremst dele med Sørøst politidistrikt, sier seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i PST.