– Sentrale i Syria-rekruttering

 
Foto: Claudio Castello
Nettverket Profetens Ummah setter nordmenn som vil krige i Syria i kontakt med mellommenn, hevder kilder NRK har snakket med. 
0Shares

Yousef Bartho Assidiq (i hvitt på bildet) i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk har ukentlig bekymringssamtaler med ungdom som er radikaliserte eller i ferd med å bli det.

Han mener at islamistgruppen Profetens Ummah spiller en rolle i å tilrettelegge for at nordmenn reiser til Syria. Etter det NRK kjenner til mener også PST at personer tilknyttet Profetens Ummah spiller en sentral rolle i rekruttering av Syria-farere.

 
Foto : Claudio Castello

– Gruppen har enormt mange kontakter, både i Europa og i Syria. Det er veldig lett tilgjengelig. Vil man reise får man reist.

Konvertitt i kontakt med ekstreme miljøer
En norsk konvertitt i 20-årene som reiste til Syria tidligere denne måneden hadde kontakt med Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah før han dro. Nordmannen drev blant annet misjoneringsarbeid på Karl Johan i Oslo sammen med Hussain.

Assidiq forteller radikaliseringsprosssen kan gå enormt fort hvis ungdom kommer i kontakt med feil miljø.

– Vi har flere tilfeller med konvertitter som etter ett år sitter på flyet på vei til Syria. De er hellig overbevist om at de skal dit for å bli martyrer og kjempe for å opprette en islamsk stat som skal styre verden.