Avis: Danske skoler har bånd til tyrkisk imam

Avisen Berlingske Tidende har avdekket bånd mellom Fethullah Gülens bevegelse og danske friskoler.
Foto: Door Jos De Greef
Den tyrkiske imamen Fethullah Gülen, som bor i eksil i USA, har bånd til flere danske friskoler og videregående skoler, skriver avisen Berlingske.
8Shares

Seks danske skoler og gymnas mottok til sammen 65 millioner danske kroner i statsstøtte i fjor. De samme seks skolene har via det danske fondet Silm Fonden forbindelser til Gülens religiøse bevegelse. Det skriver Berlingske, som har gått gjennom regnskap og dokumenter.

Tyrkias regjering anklager Gülen for å ha stått bak kuppforsøket mot president Recep Tayyip Erdogan i 2016. Gülens nettverk er utpekt som en terrorgruppe av tyrkiske myndigheter. Gülen har avvist anklagene.

Men Berlingskes opplysninger skaper nå bekymring i dansk politikk.

Barne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) sier at opplysningene gjør henne utrygg. Hun vil derfor åpne for innstramminger i friskoleloven.

Også hennes forgjenger Ellen Trane Nørby (V) er bekymret.

– Uansett hvilken ideologi det dreier seg om, ønsker vi ikke at andre skal infiltrere skoler i Danmark. Skolene skal være uavhengige og skal ikke påvirkes av en tyrkisk konflikt, sier den tidligere undervisningsministeren.

Silm Fondens formål er å eie og leie ut bygninger. Fondet opplyser selv at hensikten er å sikre undervisning av barn som fra det dansk-tyrkiske samfunnet.

De seks skolene og gymnasene understreker overfor Berlingske at de på ingen måte er avhengig av Silm Fonden. Fondets styreformann Mustafa Köse uttaler at fondet ikke har noe forhold til Gülens bevegelse.