Masseflukt fra Afghanistan til Iran

– Iran kan ikke forventes å huse så mange afghanere uten mer støtte fra verdenssamfunnet, sier Jan Egeland i Flyktninghjelpen.
300.000 afghanere har flyktet over grensa til Iran siden Taliban i august grep makten i Kabul. Flyktninghjelpen ber rike land komme Iran til unnsetning.
245Shares

– Tusenvis av utslitte barn, kvinner og menn krysser grensen fra Afghanistan til Iran hver dag på leting etter trygghet. Iran kan ikke forventes å huse så mange afghanere uten mer støtte fra verdenssamfunnet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Støtten må umiddelbart trappes opp, før den dødelige vinterkulden setter inn, sier Egeland, som denne uka besøker Iran.

Mellom 4.000 og 5.000 afghanere krysser nå grensa daglig, og FN og Flyktninghjelpen forventer at masseflukten vil fortsette utover vinteren.

– Vi har hørt hjerteskjærende historier fra familier som nylig har ankommet Iran. En flyktning fortalte at de få eiendelene de hadde igjen, ble tatt og huset deres brent fordi de var sjiamuslimer. De ble fortalt at døtrene deres skulle giftes bort til krigere så snart de fyller ti år. De måtte flykte flere ganger i Afghanistan før de nådde Iran, forteller Egeland.

FN har bedt om 2,6 milliarder kroner for å bistå de afghanske flyktningene i Iran, men giverland har hittil bare bidratt med en tredel av dette. Egeland ber Norge og andre rike land om å komme på banen.

Selv om det nesten ikke kommer asylsøkere til Norge lenger, betyr ikke det at flyktningkrisen er over, understreker han.

– Norge kan være med å ta vår del av ansvaret både ved å øke støtten til nødhjelp for mennesker på flukt og ved å ta imot flere kvoteflyktninger, sier Egeland.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt alle land om å stanse tvangsreturen av avviste asylsøkere til Afghanistan, der over halvparten av befolkningen ifølge FN er helt avhengige av nødhjelp utenfra.

Norge har tidligere besluttet å tvangsreturnere 150 afghanere som har fått avslag på sine asylsøknader, men har utsatt fristen til 31. januar neste år.

Alle afghanske barn i landet får imidlertid adgang til offentlige skoler, også de som er papirløse, og Flyktninghjelpen berømmer Iran for å være blant de beste i verden på inkluderende flyktningpolitikk.

Tidligere president Donald Trump trakk USA fra den internasjonale atomavtalen med Iran og innførte strenge sanksjoner mot landet.

Nåværende president Joe Biden har foreløpig ikke opphevet disse, og den iranske økonomien er i krise.

Ifølge iranske myndigheter er det registrert nærmere 130.000 koronarelaterte dødsfall, noe som tilsvarer rundt 150 dødsfall per 100.000 innbyggere. Norge har til sammenligning registrert 17.

Nærmere 50 prosent av innbyggerne er nå fullvaksinert, og iranske myndigheter tilbyr også vaksine til afghanere som lever i landet, både de som er registrert som flyktninger og de papirløse.