50 krysset grensa til Polen, men ble sendt tilbake

En gruppe med rundt 50 flyktninger og migranter lyktes sent lørdag kveld å ta seg over grensa fra Hviterussland til Polen, der de ble pågrepet av polsk politi.

Politiet pågrep først 22 irakere, men opplyste senere søndag at samtlige som var med i gruppen, var pågrepet og fraktet tilbake til grensa ved landsbyen Dubicze Cerkiewne.

Kritikere mener Polen bryter FNs flyktningkonvensjon og den europeiske menneskerettskonvensjonen ved å returnere asylsøkere uten å behandle søknadene deres.

Polen viser til at det er innført unntakstilstand langs grensa mot Hviterussland, og at alle som tar seg ulovlig inn i landet, straks vil bli returnert.

Polen nekter også demonstrasjoner i grenseområdet, og journalister og hjelpeorganisasjoner får ikke adgang.

Polen anklager Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko for å sende flyktninger og migranter til grensene mot Polen, Litauen og Latvia, som hevn for sanksjoner EU har innført mot hans regime.

Ifølge polske myndigheter har over 10.000 forsøkt å krysse grensa ulovlig siden august, 6.700 bare i november.

Polen har sendt 15.000 soldater til grenseområdet for å hindre at flere tar seg over, men noen lykkes.

1.500 befinner seg nå på bevoktede mottak i Polen, der de vil få anledning til å søke asyl.

Ifølge polske grensevakter befant det seg fredag mellom 3.000 og 4.000 andre i grenseområdet, der de lever i en provisorisk teltleir. Også på hviterussisk side oppholder det seg mange som håper å kunne ta seg over.