Norge stiller seg bak EUs sanksjoner mot Hviterussland

Utenriksminister Anniken Huitfeldt og Norge stiller seg bak nye EU-sanksjoner mot Hviterussland i kjølvannet av migrasjonskrisen.
Foto: Arbeiderpartiet
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier Norge stiller seg bak EUs sanksjoner mot Hviterussland som ble innført mandag.

EUs utenriksministre har vedtatt nye sanksjoner mot Hviterussland på grunn av den prekære situasjonen på grensa mot Polen. Tusenvis av migranter fra Midtøsten er fraktet inn til landet under løfter om enkel atkomst til Europa, men er blitt stående fast i grenseområdene.

Mandag ettermiddag opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt til NTB at Norge stiller seg bak sanksjonene.

– Vi ønsker ikke at denne trafikken skal fortsette. Det setter mange liv i fare og er en kynisk utnyttelse av enkeltmennesker som betaler fordi de leter etter et bedre liv, sier Huitfeldt.

– Sanksjoner har størst effekt når likesinnede land samarbeider nært, og når de har bred internasjonal oppslutning, sier hun.

EUs utenrikssjef Josep Borrell opplyser mandag kveld at EU kommer til å innføre enda flere sanksjoner mot Hviterussland i de nærmeste dagene.

Hviterussland er allerede rammet av omfattende sanksjoner fra EU og andre vestlige land. Siden valget i 2020 er det innført fem sanksjonspakker mot landet.

– De tidligere sanksjonene har vært knyttet til innenrikspolitiske forhold. Det nye i dag er at sanksjonene er knyttet til personer eller enheter som organiserer eller bidrar til Lukasjenko-regimes aktiviteter med å legge til rette for ulovlig kryssing av EUs yttergrense, sier Huitfeldt, som siterer EUs kunngjøring tidligere på dagen.

– Det har vært mange fly inn til Minsk, migrantene har fått kjøpe enveisbilletter. Mange har betalt disse selv og fått vite at dette er enkel måte å komme inn i Europa på, men så blir de stoppet på grensa, sier Huitfeldt.

En mer utfyllende liste av hva og hvem som rammes er ventet senere.