Statsministeren vil ha inkluderingsdugnad

– Kunnskap mot hat og ekstremisme, er mantraet fra statsminister Erna Solberg og bakgrunnen til regjeringens beslutning om å opprette senteret.
Foto: Claudio Castello
– Alle har et ansvar for å bidra til inkludering, mener statsminister Erna Solberg. Tirsdag fikk hun høre hva unge muslimer selv mener om å vokse opp i Norge.
0Shares

Etter eget ønske tilbrakte hun noen timer av fødselsdagen sin i Oslo-moskeen Islamic Cultural Centre tirsdag kveld. Foruten bursdagssang og kake fikk hun treffe unge mennesker fra ulike muslimske grupperinger, skriver Nettavisen.

– Jeg møtte mange dyktige og ressurssterke gutter og jenter som fortalte at de ikke opplever å bli møtt med respekt for sin tro. I stedet opplever de å bli konfrontert med og ansvarliggjort for handlinger som de ikke har noe med å gjøre, sier Solberg.

Lei av å bli koblet med ekstremister
Selve dialogmøtet var lukket for pressen, men statsministeren var selv åpen om tilbakemeldingene hun fikk. Mange av ungdommene var lei av å bli holdt ansvarlige for ekstreme islamisters ord og handlinger, noe Solberg hadde forståelse for.

– Opp igjennom historien vært mange overgrep begått av kristne. Jeg vil frabe meg å måtte forsvare heksebrenninger, slik katolikker vil frabe seg et ansvar for inkvisisjonen, sier hun.

Statsministeren mener samfunnet i stort har et ansvar for inkludering av minoriteter. Og hun har selv noen råd å komme med:

– Vi må se ungdommene som de enkeltindividene de er. Vi må se forbi hijaben ved ansettelser og ikke gi uttrykk for frykt når vi møter unge muslimske gutter, sier hun.