ARS: – Stygg retorikk fra Storhaug

Foreldre må opplyse barna om alvoret ved krimineller handlinger. – Man må slå ned på dette, også fra foreldregenerasjonen i innvandrermiljøet sin side, sier Solberg.
Foto: Flickr/kjetil_r
"Kultursvik". Slik karakteriserer Hege Storhaug statsminister Erna Solbergs besøk i en moské i Oslo tirsdag. – Jeg velger å ha tiltro til statsministeren undersøker godt på forhånd hvilke aktører hun velger å samarbeide med eller støtte, kommenterer islamkjenner og professor Knut S. Vikør.

Hege Storhaug. Foto: Arkiv.
Foto : Kagge forlag
Lederen i Human Rights Service (HRS) reagerer på at statsministeren tirsdag kveld besøkte Islamic Cultural Centre (ICC), som ifølge Storhaug er en “ekstremistmoské”.

– Solberg tror hun kan lure folket år ut og år inn ved å stille seg sammen med salafister og Brorskapets forlengede armer i Norge. Ikke fortell meg at hun ikke vet hvem hun besøkte i går i ekstremistmoskeen Islamic Cultural Centre. Solberg avslører at hun er livredd islam og muslimer. Så ille står det altså til i statsministerens hode, skriver hun i sitt innlegg på HRS` hjemmeside.

Som i ekstreme kommentarfelt
Lederen i Antirasitisk senter (ARS) sier til utrop.no at retorikken i innlegget er rett ut stygg.

– Å beskylde en statsminister for “kultursvik” er alvorlig. Slikt hører ikke hjemme innenfor det fellesskapet av meningsbrytninger som det norske demokratiet er. Tonen er aggressiv. Når man bruker ord som “kultursvik”, beveger man seg i samme retoriske landskap som ekstreme kommentarfelt. Jeg ser dette som en trist og skremmende utvikling.

Slike “beskyldninger” har i Berglund Steens øyne en sterk og uheldig effekt.

– Beskyldninger om forræderi og svik er svært potente i høyreradikale og høyreekstreme miljøer. Her beskylder man meningsmotstanderne for noe langt mer enn politiske feilgrep som man kan ha en sunn og sterk debatt om. Man beskylder dem for å ha forrådt folket og staten, for noe nærmest kriminelt.

Konspiratorisk
Høyre-politikeren Mudassar H. Kapur, kaller på sin side utspillet for konspiratorisk.

– Som muslim og med minoritetsbakgrunn reagerer jeg spesielt på følgende i bloggen: «…de er norske borgere, på papiret. De er ikke norske i vår verdimessige ånd…». Jeg ser dette som en grov stempling og det virker som Storhaug har viklet seg langt inn i en konspiratorisk verden, sier Kapur til Aftenposten.

Knut Vikør
Foto : uib.no
Tydelige ståstedsforskjeller
Historieprofessor ved Institutt for for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap i Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, sier utspillet handler om klare og tydelige oppfatningsforskjeller mellom statsministeren og HRS-lederen.

– Spesielt gjelder dette hvem man skal omfavne og støtte i debatten om sameksistensen mellom et muslimsk mindretall og resten av det norske samfunnet. Statsministeren har tatt et aktivt politisk valg om forene ulike trosretninger og støtte muslimske trossamfunn som avviser ekstremismen. Samtidig viser Storhaug med utspillet at hun og har retten til å ha en oppfatning, sier Vikør til utrop.no.

– Jeg velger å ha tiltro til statsministeren undersøker godt på forhånd hvilke aktører hun velger å samarbeide med eller støtte, legger historieprofessoren og islameksperten til.

Står for uttalelsene
Hovedpersonen selv sier til Aftenposten at hun står inne for uttalelsen flere reagerer på om at muslimene Solberg besøkte i går “er norske på papiret, men ikke i tankesett”.

– Jeg mener totalitære krefter er ikke norske, uansett avskygning, sier Storhaug.

Styreleder i ICC Najam Farhan mener tvert imot at ICC er ingen “ekstremistmoské”

– Vi er en åpen moské, der alle er velkomne til å komme og se hva vi gjør. Alle våre foredrag, seminarer og aktiviteter handler om det motsatte av ekstremisme, sier Farhan til Aftenposten.