Masud Gharahkhani blir ny stortingspresident

Iranskfødte Gharahkhani er stortingsrepresentant for Buskerud.
Foto: Henrik Kreilisheim
Masud Gharahkhani (39) er innstilt av Arbeiderpartiet som ny stortingspresident og Kari Henriksen er innstilt som visepresident.

Gharahkhani presenteres som partiets kandidat klokka 9.45 i Vandrehallen på Stortinget.

– Hvis Stortinget velger meg, så blir det er stor ære og en stor jobb, sier Gharahkhani.

– Alle vet at det er en formidabel oppgave å bygge opp igjen tilliten mellom det norske folk og Stortinget. Demokratiet vårt er avhengig av det, og jeg vil legge all min tid og krefter i den jobben, sier han videre.

Hansen meddelte tirsdag Stortinget formelt om sin avgang.

Iranskfødte Gharahkhani er stortingsrepresentant for Buskerud. Han er fra Skotselv i Øvre Eiker, og han har hatt fast plass på Stortinget siden 2017.

Gharahkhani har vært leder for Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg og har inntil nå vært andre nestleder i næringskomiteen på Stortinget.

Det betyr at Sverre Myrli fra Akershus ryker ut av presidentskapet. Myrli ble valgt til Stortingets fjerde visepresident så sent som 9. oktober.

Ap opplyser at Myrli går inn i næringskomiteen. Han blir også nytt medlem av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og ny første vara til Delegasjonen til det parlamentariske partnerskap Asia-Europa (ASEP).

Per Vidar Kjølmoen blir ny fraksjonsleder i næringskomiteen, Lubna Jaffery blir ny fraksjonsleder i Kontrollkomiteen, og Tove-Lise Madland går inn som nytt medlem av Helsekomiteen.