Lysmarkering for barn på flukt

Norge bør sikre at barn på flukt får tilgang til et trygt sted å sove, og får gå på skole, var kravene fra Moriabevegelsen under søndagens lysmarkering.
Foto: Moriabevegelsen
– Vi krever at Norge tar initiativ til en felleseuropeisk løsning for å sikre barna grunnleggende rettigheter, var budskapet fra Moriabevegelsen.
385Shares

Samfunnsdebattant og influenser Kristin Gjelsvik, som nylig har vært i flyktningleiren Moria, åpnet lysmarkeringen  for barn på flukt på søndag med snakke om barn som nylig har frosset i hjelp, druknet eller som er fanget i sult.

Markeringen fant sted foran Stortinget den første, kalde søndagen i advent.

– Vi vet at mange av barna på flukt opplever brudd på sine rettigheter hver eneste dag. Vi kan ikke akseptere en slik virkelighet og en slik hverdag for alle disse barna. Derfor er vi her i dag, foran vårt storting. Vi lurer på hva våre politikere gjør for å bedre situasjonen for alle barna, sa Gjelsvik før hun overlot ordet til kveldens første appellant, generalsekretær Pål Nesse i NOAS:

NOAS-sjef Pål Nesse påpekte at internasjonalt samarbeid skranter for tiden.
Foto : Moriabevegelsen

– Det er ganske kaldt. Tenk deg hvordan det ville vært å stå på grensen til Bosnia eller på en gresk øy og ikke ha noe sted å gå inn etterpå. Det er den hverdagen vi nå aksepterer, sa Nesse og påpekte at internasjonalt samarbeid skranter for tiden.

– Det bør vi gjøre noe med, sa Nesse.

Vil ha kursendring

Appellant Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna sa at vi tenner lys for at Norge og Europa endrer kurs, og sammen finner løsninger som ivaretar barna og deres helt grunnleggende menneskerettigheter bedre enn i dag.

– Vi tenner lys for at barn på flukt får den beskyttelsen de har behov for og den besyttelsen de har rett på, sa Redd Barnas Bigitte Lange.
Foto : Moriabevegelsen

– Vi ber Norge om å gå foran for å få slutt på at barn lever i flyktningleire på ubestemt tid. Vi ber Norge gå foran for å sikre at barn på flukt får tilgang til et trygt sted å sove, og at barn får gå på skole. At barn som har flyktet fra krig ikke blir sperret inne bak høye gjerder. Eller blir stengt ute av høye murer. Vi tenner lys for at barn på flukt får den beskyttelsen de har behov for og den besyttelsen de har rett på, sa Lange.

Kristina Quintano, kjent som “Budbringeren fra helvete” snakket blant annet om barn i interneringsleire.

– Allerede i 2003 kom en rapport med tittel «Internering drepte nesten sjela mi». Barn på flukt forteller at de får knuter på sjela, sa Qintano og fortalte om det grufulle møtet  hun se hadde  med en interneringsleir på Malta der hun fikk se barn som satt apatisk langs veggene, fullstendig avgrenset fra livet som foregikk bare noen meter unna på utsiden.

Ingen statsråder kunne komme

Sanger og låtskriver Erlend Ropstad spilte deretter en treffende låt for anledningen, og skuespiller Thea Stabell entret scenen med ordene:

– Jeg er bestemor. Jeg er 82 år, jeg er fortvilet og forbannet, før hun leste juleevangeliet med en klar referanse til dagens situasjon for mennesker i nød.

Flere av statsrådene var invitert, men ingen kunne delta på markeringen på Eidsvolls plass.

– Jeg håper regjeringen følger med på denne sendingen og får med seg alle de alvorstunge ordene fra Eidsvolls plass i dag, sa Gjelsvik, som videre stilte spørsmål til politikerne som var møtt frem.

Grete Wold, stortingspolitiker (SV) sa blant annet at hun mener det ikke henger sammen at Norge stenger grensene og legger ned mottak mens det pågår en flyktningkrise i Europa, mens Rødts Sofia Rana sa at det er viktig å holde trykket oppe når det gjelder fokuset på barn på flukt.

SV-politiker Grete Wold ser ikke sammenhengen i at Norge stenger grensene mens det pågår en flyktningkrise.
Foto : Moriabevegelsen

Sanger og skuespiller Iselin Shumba fremførte en stemningsfull frijazzversjon av juleklassikeren «Silent night», sammen med gitarist Jakob Young og trombonist Øyvind Brække.