Erlend Skjetne får Brageprisen for historie fra flyktningmottak

Forfatter Erlend Skjetne får Brageprisen for barne- og ungdomsboka «Eit anna blikk», fra et flyktningmottak for mindreårige asylsøkere i Afghanistan.

Brageprisvinneren forteller historien med unge Anwars ord. Han og guttene på mottaket i Afghanistan gruer seg til å fylle 18 år. De er spent på om de får oppholdstillatelse i Norge og på hva som venter.

– Erlend Skjetne bruker et lekende nynorsk for å få fram forskjellene mellom norske standarduttrykk og norsk for et observerende, fremmedspråklig øre. Han gir leseren innblikk i en situasjon som vi ikke hører så mye om, og som er vanskelig å forstå. På den måten klarer Skjetne å gi en stemme til dem som vil bli norske, men ikke kan. Noen får aldri sjansen til å prøve, skriver juryen i sin begrunnelse.

Fakta om Brageprisen 2021

* Prisutdelingen 2021 fant sted i Dansens Hus i Oslo torsdag 25. november.

* Arrangementet ble ledet av Selda Ekiz, med kulturminister Anette Trettebergstuen som prisutdeler.

* Skjønnlitteratur: Jon Fosse: «Eit nytt namn. Septologien VI-VII», Det Norske Samlaget

* Barne- og ungdomsbøker: Erlend Skjetne: «Eit anna blikk», Flamme Forlag

* Sakprosa: Lena Lindgren: «Ekko. Et essay om algoritmer om begjær», Gyldendal

* Åpen klasse: Sakprosa for barn og unge: Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie: «Søstre. Min historie etter Utøya», Vigmostad & Bjørke

* Hedersprisen: Liv Køltzow

* Brageprisen ble delt ut første gang i 1992, med formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

* Den er en av Norges viktigste litterære priser, og deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen.