– Norske myndigheter har et juridisk ansvar

Gunnvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, vil at norske myndigheter skal ta med barn til IS-familier i Roj-leiren hjem.
Foto: Nora Lie/Redd Barna
Lastebilkulykke i Al-Hol-leiren viser hvor farlige leirene i Nord-Syria er for barn, hevder Redd Barna.
181Shares

To kvinner og en 16 år gammel jente fra samme familie ble drept mandag og to andre barn ble skadet da en vannbil krasjet inn i teltet deres, ifølge en pressemelding fra Redd Barna.

Vannbiler, som har vært den viktigste vannkilden til leiren, har jevnlig vært involvert i ulykker i leiren.

Sara (15), som har en søster som ble skadet, fortalte Redd Barna:

– Vi pleide å være redde for å leke utendørs på grunn av vannbilene. Jeg ville gått uten vann hele livet hvis søsteren min kunne begynne å gå igjen.

Redd Barnas Syria-direktør, Sonia Khush, sier i en pressemelding:

– Gårsdagens tragedie er en påminnelse om at ingen barn bør vokse opp i Al-Hol og risikere liv og lemmer. Når vi beveger oss inn i den kalde syriske vinteren, er det viktigeer enn noen gang å finne langsiktige løsninger, slik at folk skal kunne forlate leiren. For utenlandske barn er det viktig at myndighetene sender dem tilbake så snart som mulig. Det er samvittighetsløst at barn kan miste livet i leiren bare fordi deres regjeringer ikke vil ta dem med hjem.

Utrygghet for barn

Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna Norge, hevder barndom er satt på vent for de som vokser opp i Al-Hol.

– Forholdene i leirene i Syria, hvor 8000 utenlandske barn av IS-foreldre er internert, er ekstremt utfordrende. De er ikke trygge, har ikke tilgang til medisinsk behandling hvis de skulle bli alvorlig syk, får ikke tilstrekkelig skolegang og er redde.

Foholdene i interneringsleire som beskrives av FN som torturlignende, sier hun videre.

– Fire gjenværende norske barn har levd største delen av livet sitt i disse leirene. De må hentes hjem umiddelbart. Norske myndigheter har et juridisk og moralsk ansvar de må ta.