Å jobbe på høytidsdager kan være en fin mulighet for å tjene ekstra penger, men det kan også oppleves skuffende for familiemedlemmer som vil ha familien samlet i jula.
Foto: Norwegian
Økonomi og penger er et tema som fort kan vekke mye følelser, skriver Nedre Romerike familievernkontor i dette innlegget. 

Hallo, 

Det nærmer seg juleferie, og barna våre har mye fri fra skolen. Jeg hadde gledet meg til mye familietid, men mannen min sier han vil jobbe mange ekstravakter. Han sier at han da tjener gode penger, og at han er bekymret for økonomien. Jeg tenker at vi har det vi trenger, og at det er viktigere å være sammen med barn og familien, jeg har også en god inntekt. Hvordan kan jeg ta dette opp på en god måte? 

Hilsen ferieklar mor 

Hallo, 

Mange av oss ser nok frem til late feriedager på slutten av året nå. Det er så fint å høre at du har glede av å være sammen med familien din, og at du aller helst vil ha med mannen din også disse dagene. 

Lytt med respekt

Men så er det slik at din mann er bekymret for økonomien, og da må dere kanskje ta en prat rundt dette. Har dere like tanker rundt forbruk og pengebruk, og hvordan regningene skal betales? Er dere enige om hvor mye penger dere skal bruke på ferie, og hva med forbruk i hverdagen? 

Å ha trygg og god økonomi føles godt. Hva skal til for at dere begge føler det? Kanskje du kan invitere til en felles prat før jul, og snakke litt om disse temaene: 

  • Du har lyst til å ha tid med han og familien, og det er noe som gleder deg.
  • Spør hva som uroer han med økonomien, og vis at du tar svaret på alvor. 
  • Kanskje dere kan sette opp et budsjett sammen for neste år? 
  • Er dere åpne på hva dere bruker penger på, og hva dere synes er nødvendig? Tenker dere likt om dette? 
  • Har dere fått inkasso noen gang, og hvordan skal dere i så fall unngå at det skjer igjen? 
  • Tar dere felles økonomiske avgjørelser? 

I en slik samtale er det viktig at dere begge lytter til hverandre med respekt. Økonomi og penger er et tema som fort kan vekke mye følelser. Kanskje har dere også forskjellig økonomisk bakgrunn. Hvis man for eksempel har vokst opp med økonomisk utrygghet, kan det være vondt å føle at pengene ikke strekker til. I et parforhold blir det jo en balanse mellom å ha sin egen økonomiske frihet, men samtidig ha en stabil felles familieøkonomi.  

Ta snakken når dere har det bra

Når man diskuterer penger og økonomi, kan også andre følelser og irritasjon komme frem. Følelsen av å bli bestemt over, og ikke få gjøre som man vil kan fort komme. Det kan også føles som om den andre sløser med pengene, eller man kan kalle hverandre gjerrig. Forsøk å holde dere til temaet, så ikke samtalen plutselig handler om alt mulig annet. Vis at dere tar hverandre på alvor, den følelsen demper ofte konflikten. Da blir det lettere å møtes på midten for å finne løsninger begge kan leve godt med.  

Det kan være lurt å snakke sammen en gang når dere har det fint, og det ikke er en konflikt i utgangspunktet. Hvis det blir vanskelig, er det mulig å bestille en time på nærmeste familievernkontor. 

Vi ønsker dere lykke til, og håper dere får noen fine dager sammen i slutten av desember.  

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.