– Barnetoget må ikke overtas av innvandrerbarn

Her på bautaen på Innlandet i Kristiansund holdes det en kransnedleggelse hver 17. mai for å minnes de falne under krigen. Årets tale vakte negativ oppsikt, ved at flere av de tilstedeværende mente den hadde en fremmedfiendtlig tone.
Foto: kulturminneatlas.avinet.no
– Vi bare så på hverandre og måpte. Jeg ble helt paff og det ødela hele feststemningen, sier far Arne Larsen til avisen Tidens Krav om 17.maitalen til Karin Lossius under 17. mai-arrangementet på Innlandet i Kristiansund.

Tidlig morgen hver 17. mai samles barn og voksne seg ved gravstedet på Innlandet i Kristiansund. For å minnes de falne under krigen, legges det ned kranser, og det holdes tale i forbindelse med dette. Lite visste man at årets 17. mai-tale skulle ende opp med å skape overskrifter.

Korpsfar Arne Larsen var en av dem som hadde tatt turen. Under Karin Lossius' tale, reagerte Larsen kraftig på det han mener var fremmedfiendtlige ytringer.

– I talen påpekte hun blant annet at vi måtte passe på at barnetoget ikke ble tatt over av innvandrerbarn. Vi bare så på hverandre og måpte. Jeg ble helt paff og det ødela hele feststemningen, sier Larsen til Tidens Krav.

Han la også til at en 17. mai-tale ikke bør være en arena for politiske meninger.

Ikke uvanlig
Wenche sier det ikke er uvanlig å høre fremmedfiendtlige meninger, men reagerer spesielt på at det ble sagt i en tale under en kransenedleggelse.

– Hun sa at det kunne bli en eksplosjon av utenlandske familier og at Norge er en liten nasjon som ikke kan hjelpe alle, men at vi heller må ta vare på dem som allerede er her. Meningene i seg selv er ikke sjokkerende, vi vet de eksisterer, men det er noe med settingen. Det ble en trist og litt sjokkerende start på 17. mai.

Skjønner ikke kritikken
17. mai-taleren sier seg  selv overrasket over reaksjonene, og sier talen var langt ifra fremmedfiendtlig.

– Jeg er klar over at jeg brukte mer krutt og sats enn å bare stå der å jatte. Jeg sa at hvis vi om noen år ser flere fremmede landsmenn i barnetoget enn vi har av våre egne, da har vi tapt retten til eget land, sier Lossius, og legger til at hun også sa at innvandrerne som allerede har kommet til Norge, må tas godt vare på. 

Lossius vil ikke kommentere om ytringene i talen var egnet i en 17. mai-tale, men sier hun ikke forstår bakgrunnen for kritikken.

– De som mener jeg er rasistisk får bare mene det. Jeg har aldri sagt et rasistisk ord, jeg er det motsatte av å være rasist. Utover det vil jeg ikke kommentere, sier Lossius til Tidens Krav.