Journalist med bånd til Norge fengslet i Etiopia

Amir Aman Kiyaro fra da han var student i Norge gjennom Students at Risk.

Familie og kollegaer i AP er svært bekymret og får ikke informasjon fra myndighetene om hva som skjer.

– Dette er et rop om hjelp, som vi sender ut i samråd med familien til Amir. Verden må få vite om det som skjer, sier Hector Ulloa, leder i SAIH, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.

Nyhetsbyrået AP sier i en uttalelse at de er svært bekymret for Kiyaro.

– Han er en frittalende og frittenkende person. Det skal ikke være straffbart. Han er journalist. Det skal ikke være straffbart. Amir Aman Kiyaro må løslates, sier Ulloa.

SAIH lanserer i dag en kampanje i sosiale medier for å bidra til oppmerksomhet rundt saken under emneknaggen #FreeAmirAmanKiyaro.

Blir anklaget for å støtte terrorister

SAIH har hatt tett dialog med Kiyaros familie siden han ble fengslet, og har forsøkt å bidra til at Amir skulle bli løslatt ved hjelp av diplomatiske midler. I går gikk et etiopisk mediebyrå ut med informasjon om arrestasjonen, og nå gjør SAIH i samråd med familien og AP det samme.

–Familien er bekymra for at myndighetene skal holde Kiyaro i fengsel på ubestemt tid, uten rettssak. Det må ikke skje, sier Ulloa.

Student i Kristiansand og frivillig i SAIH

Amir Aman Kiyaro bodde i Norge i perioden 2015-2018. Han var aktiv som frivillig i SAIH og studerte gjennom Students at Risk-ordningen, som gir forfulgte studenter mulighet til å fullføre studiene i Norge, ved NLA Mediehøyskolen i Kristiansand.

– Han rakk å få et stort nettverk i Kristiansand og Norge, både gjennom studiene og som aktiv i SAIH, sier Ulloa.

Kiyaro har det siste året jobbet som journalist, og blant annet dekket pågående krig og konflikt blant annet for Associated Press.

 – Anklagene er grunnløse. Kiyaro er en uavhengig journalist som har gjort viktig arbeid i Ethiopia, på alle sider av konflikten, sier Executive Editor i AP, Julie Pace.