Vil kneble islamist-nettverk

Om lag ti land kan drive med spionasje av asylsøkere i Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Etterforskningen fra PST mot den terrorsiktede nordmannen (18) skal være del av en større offensiv: Avsløre et nettverk som rekrutterer islamister til Den islamske stat (IS) i Norge og finansierer reisen til Syria.
0Shares

18 år gamle mannen fra Oslo ble pågrepet mandag på Landvetter flyplass i Gøteborg. Ifølge siktelsen, så hadde 18-åringen kjøpt seg flybillett til Rhodos i Hellas hvor han skulle ta ferje til Tyrkia og videre inn i Syria.

Etter det VG får opplyst, skal de hemmelige tjenestene ha etterforsket den 18 år gamle mannen fra Oslo over en periode. Etterforskningen skal samtidig også ha et annet formål, nemlig å avsløre apparatet bak radikaliseringen av personer i Norge, rekrutteringen til IS og finansieringen av reiser til Syria for å tilslutte seg terrorgruppen.

Her ble 18-åringen pågrepet: Landvetter flyplass i Gøteborg.
Foto : Andrzej Otrebski

Nekter straffeskyld
18-åringen som er siktet for forsøk på å slutte seg til IS nekter straffskyld. I tillegg begjærte han seg løslatt under fengslingsmøtet i Oslo tinghus onsdag ettermiddag.

18-åringen hevder i avhør til politiet at han ville reise til Syria for å hjelpe befolkningen humanitært. I avhør har han sagt at han ikke hadde plan om å knytte seg til IS.

Politiadvokat Line Nyvold Nygaard i PST begjærte 18-åringen varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks-, og medieforbud. I tillegg begjærte politiadvokaten full isolasjon i de to første ukene.