Hellas-reisende rådes å ta med kontanter

Euro-krisen i Hellas fører til at norske turister må ta med ekstra kontanter i år hvis de skal feriere i landet.
Foto: Arian Zwegers
Fra og med i dag stenger greske banker i seks dager grunnet brudd i fohandlingene mellom Hellas og EU om landets økonomiske krise. Både norske, og andre utenlandske turister rådes å ta med kontanter for hele oppholdet i påvente av en uavklart og ustabil situasjon.
0Shares

Hverken UD eller de største reiseselskapene fraråder at man skal feriere i landet. Samtidig sier landssjef i Visa, Jens Nes, er klar på at de som reiser til Hellas bør ta med kontanter.

– Når bankene stenger har vi ingen kontroll på hva som skjer, forteller han til Aftenposten.

Norges nest største bank, Nordea, oppfordrer folk til å ta med kontanter, mens DNB på sin side anbefaler sine kunder å ta med kontanter for hele oppholdet. De er klare på at man ikke kan regne med å få tatt ut kontanter i det hele tatt.

Usikkerhet om kortbruk
Et annet spørsmål i kjølvannet av euro-krisen i Hellas er om betalingssystemene for kort vil fungere. Kommunikasjonssjef i Nordea Norge, Unni Strømstad, sier banken ikke har fått annen informasjon fra kortselskapene enn at teknikken knyttet til betalingen skal fungere i Hellas.

– Likevel er det usikkert om like mange som før vil akseptere kortene hvis bankene stenger, sier hun.

Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring sier man må i større grad ta forholdsregler ved en eventuell Hellas-ferie.

– Å ta med seg ekstra kontanter er greit, men man må være klar over at man da gjør seg mer utsatt. 

Bakgrunn

Venstreradikale Syriza vant valget i Hellas i januar med løfte om å få opphevet spareprogrammet som var en forutsetning for å få kriselån da gjeldskrisen satte inn. Samtidig gjenstår det 7,2 milliarder euro av krisepakken fra Det internasjonale pengefondet og EU.

Kreditorene krever at Hellas forplikter seg til nye reformer for å få utbetalt dem. I de siste dagene har greske myndigheter og utenlandske kreditorer kranglet om pensjonsreform, økt moms, arbeidslivsreformer, privatisering og hvor stort overskuddet på statsbudsjettet må være de nærmeste årene. Hvis Hellas misligholder sine lån, er det frykt for at landet kastes ut av eurosonen.

(Kilde: Aftenposten)