Tidligere afghansk tolk: – Norges tur til å hjelpe oss

For tidligere NATO-tolkers familier er det utrygt å oppholde seg i Afghanistan. Nå vil tolker at Norge henter familier som er igjen i landet.
Foto: Flickr.com
Et par titalls tidligere lokalt ansatte afghanere samlet seg utenfor Forsvarsdepartementet mandag for å demonstrere for muligheten til å hjelpe familiene sine ut fra Afghanistan.
212Shares

– Vi har hjulpet Norge i mange år, nå er det Norges tur til å hjelpe oss. sier Anosh Hafizi til Forsvarets Forum.

Etter at Taliban tok over makten i Afghanistan august 2021, har flere land evakuert NATO-ansatte afghanerer og gitt dem opphold. Hafizi håper dagens demonstrasjon kan være med på å belyse alle de som har hjulpet norske styrker og som fortsatt er igjen i Afghanistan.

– Dette gjelder ikke bare oss, det mange som fortsatt bor i Afghanistan og ikke har blitt evakuert.

Utrygt for familier

Hafizi for det norske Forsvaret i syv år i Afghanistan. Som mange av de andre Afghanske tolkene, hadde han flere roller og hjalp norske soldater å manøvrere i landet.

Hafizi forteller at alle som har jobbet for NATO-land blir nå ansett som spioner og at det derfor ikke er trygt for dem å oppholde seg i Afghanistan.

I et intervju med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen om lokalt ansatte afghanere i Forsvarets forum, bekreftes frykten tolkene føler på.

– Jeg tror ikke at Taliban er spesielt opptatt av om folk har vært tolker eller sjåfører. De kommer neppe til å vise noen nåde, uansett, sier den tidligere forsvarssjefen.