Sa ja til norsk-pakistansk “cricketdiplomati”

Her ble de to statsministerne, Norges Erna Solberg, og Pakistans Nawaz Sharif, fotografert sammen med cricketlagene Falken Girls (i granatrødt og blått) og Girl Friends CK (i gulgrønt).
Foto: Claudio Castello
I går formiddag fikk statsminister Erna Solberg og hennes pakistanske kollega Nawaz Sharif se to norske jentelag spille cricketkamp.

Jentelaget Falken Girls var vertskap på Furuset Forum hvor de spilte mot Girl Friends Cricketklubb, Statsministrene hilste på jentene ved kampstart, og fikk en orientering om engasjementet rundt jenter og cricket av lagleder Fozia Ahmad og to av jentene.

Etter dette, og før kampen mellom de to jentelagene, spilte de to statsministerne en kort vennskapsrunde. Nawaz Sharif, som selv i sin yngre dager spilte spillet som er alle pakistaneres lidenskap, kastet ballen mot vår egen statsminsiter, mens Solberg prøvde å “batte” (slå for å få poeng). Og etter en treg start fikk Solberg omsider dreis på sakene.

– Ja, dette var egentlig ganske morsomt å være med på, og det gikk jo bedre etter et par tre slag, fortalte statsminsiteren om sin “debut” som cricketspiller.

Vil invitere jentene til Pakistan
Ser du på dette som starten på en slags “cricketdiplomati” mellom Norge og Pakistan, med idretten som forbrødring?

– Jeg ser det ihvertfall som en god idé å ta utgangspunkt i mindre formelle aktiviteter som angår begge lands forbindelser. En meget stor andel av norsk-pakistanerne har et tett forhold til begge sine hjemland, og slike møteplasser er dermed viktige. Vi må etterhvert også anerkjenne cricket som en viktig idrett i Norge.

Hennes pakistanske statsministerkollega var selv veldig fornøyd med kampen.

– Vi vil invitere dem til Pakistan, og håper at de en dag vil komme, uttalte han til NRK.

– Sender et signal
Anne Maalø Jalal, som selv spiller for grønnkledde Girl Friends, syntes det var stas å få statsministeren fra en stor cricketnasjon på besøk.

– For oss er ikke dette akkurat dagligdags kost. Jeg synes det er veldig artig at begge tok turen hit.

 
Foto : Claudio Castello

Hva slags signal tror du et slikt besøk sender?

– Først og fremst at cricket, og ikke minst jente- og kvinnecricket er kommet for å bli i Norge. Kvinnecricketen vokser også internasjonalt, noe man tar til etterretning.

Større mangfold styrker jentecricket
Girl Friends har eksistert i snart tre år, og er et av tre lag som kjemper om de gjeveste troféene i kvinnekategoriene i norsk cricket.

– Vi har trener fra Australia og spillere fra store deler av verden. for selv om cricket er stort i landene i Sør-øst-Asia, og vi har spillere med denne familiebakgrunnen, så har vi også etnisk norske, ungarere, tyrkere og grekere med på laget. Girl Friends er veldig mangfoldige, sa Maalø Jalal.

Hun ser det siste som svært viktig for at jenter og kvinner skal bli mer akspetert innen idretten.

– Vi må få inn flere nasjoner med. Vi i Girl Friends har jobbet med dette i flere år, og vet om flere andre som satser på det samme.

Håper på positiv sideeffekt
Tanveer Rahman Chaudry, president i Norges Cricketforbund, mente på sin side det var en stor bekreftelse for idretten å få statsministerbesøk fra både Norge og Pakistan.

– Jeg håper helt klart at dette kan få gode positive konsekvenser for forbundets satsing. Får vi storbesøk uten at det skjer noe konkret så er man kommet like langt.

 
Foto : Claudio Castello

Han tenker det er spesielt det praktiske det må settes søkelyset på.

– Cricket er stort på verdensbasis, men her i Norge så er tilgang til haller, treningsfasiliteter eller strøm vanlige hverdagsproblemer vi sliter med. Jeg håper dette kan etterhvert løses, var Chaudrys oppfordring.