Selbekk og Rose får Fritt Ords Honnør

 
Foto: Mike Eleftheriades
Vebjørn Selbekk og Flemming Rose får Fritt Ords Honnør i forbindelse med tiårsdagen til karikaturstriden.

Vebjørn Selbekk (Dagen) og Flemning Rose (Jyllands-Posten) får Fritt Ords Honnør for sin deltagelse i den offentlige debatten om ytringsfriheten og sitt arbeid med karikaturstriden der begge valgte å publisere de omstridte karikaturene for ti år siden. Rose publiserte i 2005 12 ulike karikaturer i Jyllands-Posten, blant dem tegninger av profeten Muhammed. Mens Selbekk på sin side publiserte i avisen Magazinet en faksimile av saken til Flemming Rose. Prisen er på 100 000 NOK til hver prismottager og den offisielle tildelingen vil skje i løpet av september.

Fritt Ord mener også at Rose og Selbekk (bildet nederst) har vært prinsippfaste i sitt arbeid med  karikaturstriden, noe som satte dem i sentrum for en av de viktigste ytringsfrihetsdebattene i vår tid. 

 
Foto : Dagen

Flemming Rose og Vebjørn Selbekk er blitt selve symbolene på karikaturstriden. (Fritt Ord)

Stiftelsen Fritt Ord legger også til i sin begrunnelse at både Flemming og Selbekk har betalt en høy personlig pris for sine publikasjoner, og har på hver sin måte fått livene endret på grunn av sin avgjørelse om å publisere de kontroversielle bildene i Jyllands-Posten og Magazinet. 

Publiseringen av karikaturene utløste mange reaksjoner i Norden, og i ikke minst utlandet. Selbekk og Rose ble blant annet hyllet for deres innsats for ytringsfriheten og de prinsippfaste holdningene. Likevel er det de negative reksjonene som blir husket best. Vebjørn Selbekk og Flemming Rose ble forfulgt og truet på livet som en konsekvens av arbeidet deres med karikaturene. I dag er Vebjørn Selbekk sjefredaktør for den kristne dagsavisen Dagen og Flemming Rose er utenriksredaktør for Jyllands-Posten.