– En soleklar tillitserklæring

Yousuf Gilani (Venstre), lokalpolitikeren fra Drammen ø¸nsker egen integreringsdirektø¸r
Venstres Yousuf Gilani blir ny varaordfører i Drammen etter valget. Til Utrop sier han posten handler om politisk dyktighet og ikke hudfarge eller opprinnelse.

Valgresultatet i Drammen førte til at den sittende ordføreren Tore Opdal Hansen (Høyre) fikk velgernes tillit og kunne fortsette i fire år til.

Samtidig kunne NRK for to dager siden rapportere at de fire partiene Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet inngikk et valgteknisk samarbeid, hvor Venstre stakk av med varaordførervervet. Og dermed blir Yousuf Gilani Drammens neste varaordfører, den første i historien med norsk-pakistansk familiebakgrunn.

– For Drammen passer det godt å få en flerkulturell varaordfører, sier Opdal Hansen til NRK.

Tar oppgaven med ydmykhet
Gilani forteller på telefonen hjemme i Drammen at posten opprinnelig ikke var en del av forhandlingene.

– Men vi fikk til slutt tilliten fra tverrpolitisk hold på borgerlig side, sier han til utrop.no.

Hvordan reagerte du på nyheten om at du skulle bli varaordfører?

– Jeg ser på dette som en soleklar tillitserklæring fra velgerne og det politiske miljøet i byen, og går til oppgaven i møte med en stor dose ydmykhet. Jeg vil være en varaordfører for alle drammensere, og ser frem til å utforme en politikk for alle drammenserne med dette nye borgerlige styret i årene frem til 2019.

Første norsk-pakistaner
Her i Drammen blir du altså den første med norsk-pakistansk, eller innvandrerbakgrunn, som får denne posten. Hvordan har reaksjonene vært?

– Jeg har nok fått en del gratulasjoner. Selv synes jeg synes det er enda mer givende å høre fra flere unge at man nå ser på Norge som et land for muligheter. Et land hvor det er mulig å ha “annerledesbakgrunn”, og likevel kunne oppnå noe stort i politikken.

Er dette et budskap som Drammen sender til Oslo, i forhold til den lokalpolitiske kabalen som utspiller seg her?

– Så absolutt. Signalene er der. Shoaib Sultan har vært en fantastisk kandidat, og debatten om hans eventuelle inntreden som Oslo-ordfører bør løftes på et politisk nivå. Vi bør ha lært etter årets lokalvalg at politiske topp-posisjoner, enten det er snakk om ordfører eller varaordfører handler om hva du står for politisk, og hvor dyktig du er, enn hva slags etnisitet du har, sier Gilani til utrop.no.