Mener mediene bruker islam som klikkagn

Fundamentalister eller troende? Europeiske muslimer er blitt gjenstand for nok en undersøkelsen om holdningene deres til storsamfunnet.
Foto: Garry Knight
Negative saker om islam genererer flere klikk for mediene, mener Magrethe Løøv, stipendiat i religionsvitenskap ved Univeristetet i Bergen. Muslimske studenter i Bergen mener mediene skriver for negativt.
Xueqi Pang
Latest posts by Xueqi Pang (see all)

I en undersøkelse utført av Studvest i samarbeid med Muslimske Studenter i Bergen (MSiB), sier 45 av 51 respondenter (89 prosent) at det er et ubalansert bilde av islam i mediene.

Stipendiat i religionsvitenskap Magrethe Løøv, sier at mediene har en vane til dekke negative ting som krig og konflikt framfor fred og forsoning. 

– Saker som bygger på negative hendelser og stereotypier selger helt enkelt bedre enn oppslag av typen «muslimsk familie tok rolig fredagskveld», sier Løøv.

Bedre religionskunnskap kan være løsningen
Omar Ansari er medlem av MSiB, og mener at bedre kunnskap om religioner kan være nøkkelen til et mer balansert medielandskap. 

– Vi har alle et individuelt ansvar for å ikke bli uvitende, og et felles ansvar for å opplyse og spre kunnskap, sier Ansari.

– I motsetning til andre religiøse grupper forventes det av muslimer at de enten må forsvare eller fordømme alt som foregår i islams navn, uansett hvem og hvor. Dette bør ikke være den enkelte muslims ansvar alene.

– Jeg tror muslimer flest har gått lei av at islam hyppig og systematisk blir negativt fremstilt og demonisert i mediene. Et grunnløst og ensidig angrep på min tro sårer meg. Samtidig motiverer det meg ytterligere til å tilegne meg kunnskap.

Ber muslimer om å ta ansvar
Hilde Sandvik er debatt- og samfunnsredaktør i Bergens Tiende, og kommenterer at muslimer i mediebildet har blitt forbedret, men det er fortsatt langt igjen å gå. Hun mener også at muslimene selv må ta et grep om situasjonen for å unngå misforståelselser. 

– Dette er ikke bare mediehusene sitt ansvar. Også de muslimske miljøene må melde seg inn i debatten og vise at det også der finnes intern uenighet. Jeg skjønner at det kan være slitsomt å hele tiden måtte være religionens stemme, men jeg savner motstemmer, og jeg tror det er helt nødvendig for at folk skal få et inntrykk av at det finnes flere syn, sier Sandvik.