Støre: Norge fordømmer angrepet på det sterkeste

– Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen, sier Støre i en skriftlig uttalelse til NTB.
Foto: Claudio Castello
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge på det sterkeste fordømmer Russlands militære angrep på Ukraina.

– Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare. Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen. Russland må umiddelbart stanse sine militære handlinger og respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, sier Støre i en skriftlig uttalelse til NTB torsdag morgen.

– Vi står sammen med folket i Ukraina i denne forferdelige tiden, sier han videre.

Samtidig med at det i sosiale medier ble meldt om eksplosjoner mange steder i Ukraina, meldte Interfax at Russland iverksatte militære operasjoner mot Ukraina klokken 5 torsdag morgen. Ukrainas utenriksminister anklager Russland for å ha gått til full krig.

Ikke indikasjoner på økt aktivitet ved norskegrensa

På NRKs Nyhetsmorgen sier Støre at det ikke har noen indikasjoner på at det er økt aktivitet ved Norges grenser.

Tidligere i sendingen tok tidligere forsvarsattaché Hans Petter Midttun til ordet for å styrke forsvaret.

Norge har et godt forsvar som fungerer med våre Nato-allierte. Det er ikke snakk om å her ta en militær motreaksjon mot det som nå skjer. Men Ukraina skal få vår støtte, politisk og humanitært, svarer Støre.

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har fordømt angrepet.

– Det er uberettiget, uprovosert og uansvarlig. Et klart brudd på folkeretten. Våre tanker går til de som allerede har lidd for mye av denne konflikten og frykter at morgendagen vil bli mye verre, sier Huitfeldt

– En mørk dag i Europa

Mens Høyre-leder Erna Solberg kaller det russiske angrepet på Ukraina for en mørk dag i Europa, og for Ukrainas befolkning.

– Russland har startet invasjonen av Ukraina. En mørk dag i Europa, og for Ukrainas befolkning. Det trengs samlet internasjonal reaksjon på Putins brudd på internasjonal rett, skriver Solberg på Twitter torsdag morgen.