– Skoleangrep setter barns liv og fremtid i fare

– Skoler og barnehager skal aldri brukes som arena for krigføring, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.
Foto: Nora Lie
Ukrainske skoler og utdanningsinstitusjoner blir bombet flere steder i landet. Dette setter livet og fremtiden til landets 7,5 millioner barn i fare.
52Shares

– For hver skole som blir skadet eller ødelagt, og for hver skoletime barn går glipp av, reduseres utsiktene deres til å oppleve og bygge en bedre fremtid, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna, i en e-post til Utrop. 

Siste FN-tall viser at minst seks utdanningsinstitusjoner har blitt utsatt for angrep de siste dagene. Dette vil ha stor innvirkning på utdanningen til barn i Ukraina. To lærere ble drept fredag ​​da et missil traff en skole i Gorlovka øst i Ukraina. 

Redd Barna mener skoler og barnehager må være ukrenkelige og trygge rom for barn og ansatte, og at de må gis beskyttelse også i tider med konflikt. Angrep mot skoler og sykehus er klassifisert av FN som en av de seks alvorlige krenkelser begått mot barn. 

– Skoler og barnehager skal aldri brukes som arena for krigføring. Beskyttelse av sivile og viktig sivil infrastruktur, som skoler og sykehus, må være den absolutte prioritet for alle parter. Det er deres juridiske forpliktelse å minimere sivil lidelse, påpeker Lange.