NorSIS med flerspråklig veiledning

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) gir flerspråklige råd under den nåværende konfliktsituasjonen.
Foto: Pixabay
Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har samlet noen grunnleggende råd og har oversatt dem til aktuelle språk som engelsk, ukrainsk, russisk og polsk.
2Shares

NorSIS skriver at det er viktig å ha et bevisst forhold til hva som deles slik at personopplysningene ikke kommer på avveie.

En generell oppfordring nå er å tenke seg om før man deler informasjon på nettet og ha bevissthet om hvilke kilder man viser til.

– NorSIS har alltid fokus på å gi råd og veiledning til innbyggerne slik at de kan ta gode valg. Mange av de samme rådene vi gir ellers gjelder også i situasjonen vi står i nå. Det er viktig for oss å gjøre informasjonen tilgjengelig for alle innbyggere i Norge, også de som har bakgrunn fra områdene som nå er involvert i Ukraina-konflikten, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen.

NorSIS får mange spørsmål om svindel knyttet til konfliktsituasjoner.

– Generelt vet vi at kriminelle vil utnytte situasjoner hvor det hersker usikkerhet og uro. Det kan for eksempel gi seg utslag i svindelforsøk hvor det spilles på følelser og empati for å samle inn penger eller informasjon, eller skape usikkerhet for å selge falske sikkerhetstiltak. Vi oppfordrer derfor alle til årvåkenhet og bevissthet om dette, sier Gundersen.