NorSIS med flerspråklig veiledning

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) gir flerspråklige råd under den nåværende konfliktsituasjonen.
Foto: Pixabay
Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har samlet noen grunnleggende råd og har oversatt dem til aktuelle språk som engelsk, ukrainsk, russisk og polsk.

NorSIS skriver at det er viktig å ha et bevisst forhold til hva som deles slik at personopplysningene ikke kommer på avveie.

En generell oppfordring nå er å tenke seg om før man deler informasjon på nettet og ha bevissthet om hvilke kilder man viser til.

– NorSIS har alltid fokus på å gi råd og veiledning til innbyggerne slik at de kan ta gode valg. Mange av de samme rådene vi gir ellers gjelder også i situasjonen vi står i nå. Det er viktig for oss å gjøre informasjonen tilgjengelig for alle innbyggere i Norge, også de som har bakgrunn fra områdene som nå er involvert i Ukraina-konflikten, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen.

NorSIS får mange spørsmål om svindel knyttet til konfliktsituasjoner.

– Generelt vet vi at kriminelle vil utnytte situasjoner hvor det hersker usikkerhet og uro. Det kan for eksempel gi seg utslag i svindelforsøk hvor det spilles på følelser og empati for å samle inn penger eller informasjon, eller skape usikkerhet for å selge falske sikkerhetstiltak. Vi oppfordrer derfor alle til årvåkenhet og bevissthet om dette, sier Gundersen.