Iselin Shumba reddet druknende måke

HELGAS HELTINNE: Skuespiller Iselin Shumba heklet løs måkens bein fra en plastpose.
Foto: Skjermdump fra video til Avisa Oslo
Skuespiller og klimaaktivist Iselin Shumba kastet seg ut i det iskalde vannet for å redde en druknende måke.
18Shares

I tillegg til å være en engasjert antirasist, har skuespiller Iselin Shumba (37) i flere år vært en fremstående klimaaktivist.

Hun stiller krav til at norske politikere må ta mer ansvar for miljøet, ved blant annet å sitte foran Stortinget hver mandag. På søndag gikk hun mer aktivt til verks, og kastet seg ut i Oslobukta for å redde en druknende måke.

Skuespilleren bor i Bjørvika og har god utsikt til Oslobukta. Ifølge Avisa Oslo, sto hun på kjøkkenet i nattkjole og bakte boller, da hun fikk øye på den druknende måken.

– Jeg ser ut av vinduet og ser en måke ligger og plaske i vannet. Fuglen har en stor plastpose rundt det ene beinet og får den ikke løs. Jeg ser at posen blir fylt med vann, og at måken er i ferd med å drukne, sier hun til Avisa Oslo.

Den vannfylte plastikkposen var for tung for måken.

– Det var en måke i panikk, som ikke hadde så mye tid igjen. Jeg følte at jeg måtte gjøre noe.

Ikke redd for kaldt vann

Med badedrakta i hånda løp hun ned til bryggekanten hvor folk hadde samlet seg for å observere måken. Shumba tok på seg badedrakta og gikk mot badetrappa. Noen advarte henne mot å nærme seg måken.

– Flere sa at måken kommer til å hakke på meg, og at jeg kommer til å få krampe ut i det kalde vannet, sier Shumba til Avisa Oslo.

Shumba forteller til Avisa Oslo at hun verken var redd for måken eller det kalde vannet. Skuespilleren, som også går under kallenavnet “Bademesteren i Bjørvika”, pleier å bade her hver morgen.

Med rolige, men bestemte svømmetak, nærmet hun seg måken. Plastikkposen som var surret rundt beina til måken, var blitt fylt med vann.

– Først var måken ganske urolig og hakket på meg en gang i panikk. Den hadde allerede begynt å synke. Men etter hvert ble fuglen rolig. Jeg tvinnet av plastposen og fikk den løs.

Shumba er aktiv i kampen mot overforbruk og forsøpling

Hele redningsaksjonen ble filmet av en av tilskuerne fra brygga. Filmen ligger ute på Avisa Oslo.

– Det var en vakker og liten måke. Da den fløy bort, brøt jubelen løs, og alle klappet.

Etter måken var reddet tok Shumba med seg plastikkposen opp på land igjen, for å forsikre seg om at ingen andre dyr skulle sette seg fast. Skuespilleren har lenge vært aktiv i kampen mot overforbruk og forsøpling. Da koronapandemien brøt ut, sydde hun gjenbruksmunnbind i nydelige tekstiler som hun solgte på Instagram.

– Det er plast overalt. Jorda kveles av plast. Husk at plast er olje i fast form, sier hun til Avisa Oslo.

Shumba har tidligere uttalt til Vårt Land at hun ikke hadde kunnet få barn uten å gjøre det hun kan for å redde naturen vi lever i.