Danmark beklager «hjerteløst og umenneskelig» forsøk på grønlandske barn

Statsminister Mette Frederiksen har beklaget overfor barn som ble utsatt for fordanskning på 50-tallet.
Foto: Johan Wessman/ News Øresund
I 1951 ble 22 barn brakt fra Grønland til Danmark for å fordanskes og på sikt bli en del av Grønlands elite. Onsdag fikk de en offisiell unnskyldning.
86Shares

– Det som dere ble utsatt for, var galt, umenneskelig, urimelig og hjerteløst, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen til de seks barna som fortsatt lever i dag.

Gruppa på 22 barn ble tatt fra familiene sine som en del av et eksperimentet, der håpet var at de skulle lære dansk og på sikt bli del av en fordansket elite som skulle utvikle det grønlandske samfunnet.

Eksperimentet gikk ikke etter planen. Seks av barna ble adoptert av danske familier, men de øvrige ble sendt tilbake til Grønland – der de ble plassert på barnehjem uten mulighet til å snakke grønlandsk.

– Ingen av oss kan gjøre om på fortiden, men vi kan gjøre noe annet. Det er det vi gjør i dag. Vi kan forholde oss til det. Vi kan ta på oss ansvaret. Og vi kan gjøre det som er det riktige i mine øyne: å si unnskyld til dere. Dere har vært del i noe som aldri skulle skjedd, sa Frederiksen under en seremoni på det danske nasjonalmuseet.

Statsministeren skal etter planen komme med en ny unnskyldning når hun reiser til Grønland om få uker.